fbpx
NaslovnicaCrna GoraBirači pokazali da znaju šta neće ali i naivnost

Birači pokazali da znaju šta neće ali i naivnost

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko biračko tijelo je, na nedavno održanim predsjedničkim izborima, jasno stavilo do znanja da zna šta neće ali je istovremeno pokazalo naivnost, ocijenili su iz Građanske inicijative (GI) “21. maj”.

Iz GI “21. maj” su kazali da su nedavno završeni predsjednički izbori potvrdili svu izobličenost crnogorske političke scene.

“Stranke novog režima, čija dosadašnja vladavina je primjer nesposobne, rastrojene i demagoške vlasti, ojačale su svoj položaj”, rekli su iz GI “21. maj”.

Oni su kazali da su stranke starog režima samo još jednom potvrdile da ništa nijesu naučile iz niza izbornih neuspjeha, počev od presudnog poraza iz avgusta 2020.

Kako su iz GI “21. maj” naveli, Crna Gora je dobila novog predsjednika ne zato što je značajna većina glasala za njega, već zato što je ta većina plebiscitarno odbacila dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

“Time je Đukanović, nakon svih post-avgustovskih lutanja i ignorisanja realnosti, zasluženo pretrpio izborni poraz, dok je (Jakov) Milatović nezasluženo postao predsjednik države”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, time je značajna većina glasala protiv ostanka Đukanovića na vlasti, ne želeći povratak na staro.

Iz GI “21. maj” su ocijenili da je nagomilana netrpeljivost prema Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Đukanoviću od tijesne parlamentarne većine ojačana sa “novih deset odsto dojučerašnjih lojalista istog tog DPS-a i njegovih satelita”.

“Time je, očigledno nedorasli i nekompetentni Milatović, ni kriv ni dužan, postao ubjedljiv pobjednik na anti-đukanovićevskim predsjedničkim izborima”, rekli su iz GI “21. maj”.

Oni su saopštili da je time crnogorsko biračko tijelo jasno stavilo do znanja da zna što neće ali je istovremeno pokazalo i naivnost koja podsjeća na 1989. godinu.

“Tada su Crnogorci masovno potrčali da služe Miloševićevoj antijugoslovenskoj, anticrnogorskoj i zločinačkoj politici birajući servilno i nekompetentno rukovodstvo čiji je dio bio i sam Đukanović”, dodali su iz GI “21. maj”.

Oni su kazali da su ovoga puta građani Crne Gore nakon odocnjele tri decenije odbacili istog tog Đukanovića.

“Dok su prigrlili Milatovića čiji politički stavovi podsjećaju na uzornog pristalicu jedinstvenog DPSa iz najgoreg perioda”, ocijenili su u GI “21. maj”.

Time je, kako su dodali, Crna Gora, ne po prvi put, sipala iz “šupljeg u prazno” u nadi da će ovakav ishod predsjedničkih izbora značiti dolazak boljih dana.

Iz GI “21. maj” su saopštili da boljih dana neće biti sve dok aktuelna politička klasa i njeni lideri ne dožive “prosvjetljenje ili zasluženi krah”.

Kako su saopštili, pred Crnom Gorom je nastavak neodgovorne populističke i tragikomične velikosrpske politike, a jedino svijetlo na kraju tunela je evropeizacija države uz pritisak i podršku evroatlantskih saveznika.

“Ohrabrujuća vijest je da će novi režim bez podrške Zapada brzo biti mrtav režim i tu ga neće moći spasiti ni podzemne veze sa Vučićem, beogradskim popovima i putinovskim operativcima. Što se tiče bivših suverenističkih partija, njima nema lijeka ako ni nakon poraza Đukanovića ništa nijesu shvatili i ako nastave da vode politiku sa glavom zabijenom u pijesak”, zaključili su iz GI “21. maj”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije