fbpx
NaslovnicaCovid19Bez policijskog sata između subote i nedjelje

Bez policijskog sata između subote i nedjelje

Podgorica, (MINA) – Policijski sat u Crnoj Gori neće važiti između subote i nedjelje, ali je i dalje vikendom zabranjen međugradski saobraćaj, predviđeno je novim za sprečavanje širenja koronavirusa.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, kazala je da će nove mjere važiti od 30. aprila do 7. maja.

Borovinić Bojović je objasnila da zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, kao i zabrana kretanja ostalim danima od ponoći do pet ujutro, ostaju na snazi.

Ona je rekla da se, u odnosu na prethodnu sedmicu, stanje popravilo u Pljevljima i Šavniku, i da će u tim opštinama biti ublažene mjere.

Borovinić Bojović je kazala da će u tim opštinama vrtići, škole i fakulteti redovno raditi.

Ona je rekla da je u tim opština igraonicama dozvoljeno rad od sedam do 20 sati, a privrednim društvima i preduzetnicima koji se bave trgovinom na malo od sedam do 22 sata.

“Priređivači igara na sreću, kladionice mogu raditi od 7 do 22 sata, ugostiteljski objekti od sedam do 23, za stolom mogu biti do četiri osobe, muzika je dozvoljena od 18 do 21 sata. Fitnes centri i teretane mogu raditi od od pet do 21 sat”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da će u Crnu Goru u subotu doći više od 201 hiljade kineskih vakcina Sinofarm.

“S obzirom na to da su praznici i da vakcine moraju da prođu redovnu kontrolu na Torlaku, za šta je potrebno od tri do pet dana, datum početka masovne vakcinacije obznanićemo uskoro”, rekla je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić je rekao da trenutna epidemijska kriva pokazuje najbolji nivo od septembra i tokom cijelog drugog talasa, što je, kako je ocijenio, rezultat mjera koje se poštuju.

Prema njegovim riječima, samo je Andrijevica u posebnom režimu mjera, dok je u primorskim opštinama povoljna epidemiološka situacija.

„Crna Gora je po broju novooboljelih u boljoj situaciji u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, a bolje stojimo i u odnosu na turističke konkurente, Kipar, Tursku i Hrvatsku“, kazao je Galić.

On je rekao da se vakcinacija sprovodi u tempu koji zavisi od dostupnosti vakcina i odziva građana.

„Građani treba da se vakcinišu, jer je vakcina oružje sa kojim možemo da pobijedimo epidemiju“, poručio je Galić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je da su se optimistični podaci reflektovali i na fukcionisanje bolnica u Crnoj Gori.

Kako je navela, KCCG ima 85 slobodnih mjesta u kovid centrima, barska bolnica ima 100, bjelopoljska 27, cetinjka 25, beranska 48, kotorska 14, pljevaljska 13, nikšićka 61, dok su u bolnici u Brezoviku slobodna 63 mjesta.

„To znači da na teritoriji Crne Gore ima 436 slobodnih mjesta u kovid kapcitetima, odnosno da bolnice funkcionišu sa 41 odsto popunjenosti“, precizirala je Radulović.

Ona je rekla da se u KCCG liječi 85 pacijenata, od kojih je pet na invanzivnoj ventilaciji, devet na neivanzivnoj, a 33 su životno ugrožena.

Radulović je kazala da su se od početka epidemije u KCCG liječila 2.664 pacijenta, od kojih je 2.262 izliječeno.

Na pitanje da li su donirani respiratori prošli proceduru provjere i da li se koriste, Radulović je rekla da se još nalaze u Montefarmu, i da će prije podjele proći administrativnu, a onda i tehničku provjeru.

Borovinić Bojović je, na pitanje novinara kad stižu ruske vakcine, kazala da se njihov dolazak očekuje uskoro.

Ona je podsjetila građane da mogu bez zakazivanja da se vakcinišu u svojim opštinama, jer je broj vakcinalnih punktova 140.

„Neće biti razloga da uslovljavamo građane da se prijave, već mogu slobodno da dođu da se vakcinišu“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je u toku ispitivanje uzroka smrti pacijentkinje iz Bara koja je primila vakcinu AstraZeneka.

Borovinić Bojović je kazala da nemaju podatak da se neko ponovo razbolio nakon obje doze vakcine.

Kako je navela, vakcinacija AstraZenekom započinje u onim terminima kojima je građanima naznačeno da se jave, i naglasila da će vakcinalni punktovi raditi i za vrijeme praznika.

Prema riječima Borovinić Bojović, 4. maja bi trebalo da počne vakcinacija kineskom vakcinom.

Ona je kazala da će odvojiti određene punktove za revakcinaciju kako bi izbjegli gužve, u smislu da se ne „sudaraju“ pacijenti koji su došli na revakcinaciju AstraZenokom i onih koji su došli na vakcinaciju kineskom vakcinom.

Najčitanije