fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Vlada u kratkom roku ostvarila zapažene rezultate

Bečić: Vlada u kratkom roku ostvarila zapažene rezultate

Podgorica, (MINA) – Vlada je uspjela da u kratkom roku ostvari veoma zapažene rezultate, uprkos tome što je mandat započela u izuzetno osjetljivom političkom trenutku, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Aleksa Bečić.

Iz Bečićevog kabineta saopštili su da je on, na svečanom radnom ručku u Vili Gorica, ugostio predsjednicu Slovenije Natašu Pirc Musar sa delegacijom.

Bečić je rekao da je zadovoljan zbog posjete Pirc Musar, ističući da dvije zemlje njeguju dugogodišnje prijateljske i političke odnose.

“Vaša posjeta daje još jedan snažan pečat našim odličnim političkim odnosima, jer ako se za dvije zemlje može reći da imaju izvanredne odnose lišene bilo kakvih otvorenih pitanja, a pune iskrene podrške i prijateljskog pristupa, onda su to Crna Gora i Slovenija“, naveo je Bečić.

On je zahvalio Pirc Musar što su veliki promoteri, zastupnici i afirmatori evropskog puta Crne Gore i što su to pokazali brojnim djelima.

„Bečić je, takođe, istakao da je 44. Vlada započela mandat u izuzetno osjetljivom političkom trenutku, koji je karakterisala disfunkcionalnost institucija i svojevresna blokada procesa evropske integracije, ali je, uprkos tome, uspjela da ostvari u kratkom roku veoma zapažene rezultate“, kaže se u saopštenju.

Za veoma kratko vrijeme, kako je kazao Bečić, deblokirane su ključne institucije, sprovedena imenovanja u pravosuđu i krenulo se u snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Povjerenje i zdrav institucionalan odnos između bezbjednosnog sektora i nadležnih tužilaštava, na prvom mjestu Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva, ali i kvalitetna saradnja sa Europolom, omogućile su nam da na gotovo dnevnom nivou ostvarujemo izvanredne rezultate“, naveo je Bečić.

To je, kako je dodao, omogućilo i da se započne proces vraćanja povjerenja građana u institucije sistema i same izgradnje jakih institucija koje su osnov sigurne budućnosti.

„Sada su naše snage usmjerene na dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u junu, kako bismo do kraja godine zatvorili veliki broj pregovaračkih poglavlja, čime bi Crna Gora definitvno ušla u finalizaciju procesa”, poručio je Bečić.

Pirc Musar je, kako je saopšteno, pohvalila postignute rezultate i odlučnost vlasti da se izbori za nacionalnu i regionalnu stabilnost, neophodnu u periodu velikih izazova i sukoba u svijetu.

Ona je istakla da joj je izuzetno drago što Crna Gora i Slovenija nemaju nikakvih otvorenih pitanja, već njeguju isključivo prijateljske odnose.

„U nama imate iskrenog saveznika i možete računati na našu pomoć na putu ka učlanjenju u Evropsku uniju (EU). Svjedoci smo da crnogorsko društvo u ovom periodu doživljava svojevrsni preporod“, rekla je Pirc Musar.

Ona je kazala da je čula za brojne rezultate na polju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Želim vam da nastavite da koračate tim putem i da 2028. dođem da prva pozdravim evropsku zastavu u Crnoj Gori“, navela je Pirc Musar.

Ručku su, kako je saopšteno iz kabineta Bečića, prisustvovali i ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik i ministri vanjskih i evropskih poslova, Filip Ivanović i Maida Gorčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Predrag Zenovic

Zenović: Pravi momenat za veliki korak ka EU

Podgorica, (MINA) – Pravi je momenat da Crna Gora napravi veliki korak ka Evropskoj...