fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Crna Gora mora imati stabilnu vlast i nepristrasno pravosuđe

Bečić: Crna Gora mora imati stabilnu vlast i nepristrasno pravosuđe

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, da bi postala država utemeljena na principima pravde i demokratije, mora imati stabilnu izvršnu vlast, efikasan parlament i nepristrasno pravosuđe, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

On je to kazao na panelu „Regionalna saradnja i evropske integracije Zapadnog Balkana“, koji je organizovala Građanska alijansa sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo iz Beograda.

Bečić je rekao da novoformirana Vlada, u suočavanju sa izazovima, prepoznaje važnost izvještaja Evropske komisije (EK) na koji odgovara najavom kreiranja sveobuhvatnog Akcionog plana, smatrajući to, kako je kazao, prilikom za učvršćivanje odgovornosti prema građanima i posvećenosti evropskim idealima.

On se, kako je saopšteno iz Vlade, osvrnuo i na unutrašnje političke izazove, definušući ih kao prilike za demonstraciju snage, odlučnosti i sposobnosti da se prevaziđu poteškoće.

„Ovo je trka za budućnost, trka koju moramo zajedno da istrčimo“, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, zadatak Vlade je da bez odstupanja sprovodi reforme i bez prestanka gradi evropske mostove.

Bečić je rekao da se značajno priznanje dosadašnje upornosti Crne Gre ogleda u saglasnosti unutar Evropske unije (EU) o politici proširenja, ali i u riječima predsjednice EK, Ursule fon der Lajen, koja je tokom posjete Crnu Goru proglasila “liderom u procesu proširenja“.

Kako je naveo, da bi Crna Gora poslužila kao primjer građanima i međunarodnoj zajednici, pred sobom ima misiju da postane zemlja utemeljena na principima pravde, demokratije i ljudskih prava.

„U tom cilju, moraju biti imenovani preostali nosioci pravosudnih funkcija, ispuniti kriterijume u poglavljima 23 i 24, kreirati uslove za zatvaranje novih poglavlja, ali i dobiti stabilnu izvršnu vlast koja je stabilna, efikasan parlament i nepristrasno pravosuđe“, poručio je Bečić.

On je kazao da je rat u Ukrajini svojevrsni katalizator za novi talas evropske solidarnosti, koji je neočekivano otvorio vrata Zapadnom Balkanu.

Bečić je, kako se dodaje, naglasio da su integracija Zapadnog Balkana i njegova evropska perspektiva strateške neophodnosti za očuvanje sigurnosti i stabilnosti čitave Evrope.

„Smatram da Crna Gora ima potencijal da bude svetionik u ovom novom geopolitičkom pejzažu, ne samo kao lider u regionu, već i kao budući pouzdan član EU, kao što je i pouzdani NATO saveznik“, rekao je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...