fbpx
NaslovnicaCrna GoraBajden pobijedio u devet država, Sanders u Kaliforniji

Bajden pobijedio u devet država, Sanders u Kaliforniji


Vašington, (MINA) – Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima nakon što je pobijedio u devet od 14 država.

Bajden je pobijedio u Masačusetsu, Minesoti, Oklahomi, Arkansasu, Alabami, Tenesiju, Sjevernoj Karolini, Virdžiniji i Teksasu, prenose agencije.

Berni Sanders, pretendent na mjesto kandidata demokrata pobijedio je u Kaliforniji, važnoj državi zbog velikog broja kandidata, i u još tri države – Juti, Vermontu i Koloradu.

U Teksasu, državi koja nosi veliki broj delegata, trka između Bajdena i Sandersa bila je jako tijesna i pobjednik je proglašen tek poslije prebrojavanja većine glasova.

Bajden i Sanders predvode trku za kandidata demokrata koji će se suočiti sa predsjednikom Donaldom Trampom na predsjedničkim izborima SAD 3. novembra.

Najveći gubitnik “superutorka” je Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, koji je u borbu za glasove ušao tek u utorak pošto je preskočio takmičenja u prve četiri države.

On je potrošio više od pola milijarde USD sopstvenog novca, ali je osvojio samo utješnu nagradu u maloj američkoj teritoriji, Američkoj Samoi.

Senatorka Elizabet Voren, koja je u jednom trenutku predvodila u trci, pretrpjela je veliki poraz od Bajdena u svojoj državi, u Masačusetsu.

Značaj “superutorka” je u tome što se u tih 14 država i jednoj teritoriji bira 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, od 13. do 16. jula u Milvokiju, odlučivati o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD

Najčitanije