fbpx
NaslovnicaCrna GoraAntić: Savezi obavezni da u roku od tri godine počnu radove

Antić: Savezi obavezni da u roku od tri godine počnu radove

Podgorica, (MINA) – Glavni grad je dodjelom lokacija za izgradnju Teniskog nacionalnog centra i Atletskog stadiona obavio važan dio posla, ali i obavezao saveze da u roku od tri godine moraju početi radove, kazao je pomoćnik sekretara za kulturu i sport, Miloš Antić.

Skupština Glavnog grada, 30. jula ustupila je zemljište Teniskom i Atletskom savezu Crne Gore za izgradnju Teniskog nacionalnog centra i Atletskog stadiona.

Za Atletski savez opredijeljena je lokacija na Koniku, u blizini nekadašnjeg stadiona Ribnice, dok je Teniski savez aplicirao za lokaciju iza Skvoš centra, na putu ka Tuzima.

„Savezi treba da pronađu sredstva kroz partnertsva sa Ministarstvom sporta i mladih, Vladom Crne Gore, Teniskom i Atletskom svjetskom federacijom i naprave nešto čime bi se ponosio i Glavni grad i Crna Gora“, kazao je Antić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, oba projekta prepoznata su kao nešto što bi obogatilo sportsku, ali i turističku ponudu Glavnog grada.

„Znamo i da je Podgorica dugi period bila vjerovatno jedini evropski glavni grad bez atletske staze i vjerujemo da taj problem na zadovoljstvo svih onih koji se bave kraljicom sportova rješavamo u bliskoj budućnosti. Svjesni smo razvoja tenisa i na ovim prostorima i u svijetu i jasno je kakve bismo benefite imali nakon izgradnje kompleksa teniskih terena“, rekao je Antić.

On je istakao da je rekreativni sport jedan od prioriteta gradske uprave i Sekretarijata za kulturu i sport, navodeći da okuplja sve generacije.

„Vođeni tom logikom posvećena je posebna pažnja izgradnji nove, ali i obnovi postojeće infrastruuture. Nije zaboravljen praktično nijedan gradski kvart, ali ni periferija grada. Samo u taj segment, u saradnji sa Agencijom za stanovanje, Putevima i Komunalnim uslugama u ovoj godini biće uloženo više od 300 hiljada EUR“, rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Fudbalskim savezom i Ministarstvom sporta i mladih, rekontruisani su poligoni u Moskovskoj ulici, Mojanovićima, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na Barutani, u ulici Meše Selimovića.

„Počela je adaptacija poligona u naselju Piperi (Pričelje), a biće rekonstruisan i kultni teren u Staroj Varoši. Pokušaćemo da na praktično svim lokacijama obezbijedimo rekreativcima prave uslove za rekreaciju i zdrave stilove života. Na velikom broju lokacija postavljene su i multifunkcionalne sprave za trening na otvorenom, mini teretane“, rekao je Antić.

On je istakao da se, uz rekreativni, velika pažnja obraća i na vrhunski, profesionalni sport, ali i kroz veliki broj naših manifestacija i na dječiji, studentski i paraolimpijski.

Antić je precizirao da budžet Glavnog grada za sport iznosi 1,25 miliona EUR.

„Fudbalski klub Budućnost dobija 600 hiljada, Budućnost Voliju opredijeljeno je 200, a vaterpolo plivačkom klubu Budućnost 20 hiljada. To su klubovi čiji je osnivač Glavni grad i gdje je većinski vlasnik. Za Konkurs, na kojem pomenuti klubovi nemaju pravo učešća, opredijeljeno je 100 hiljada. Ostatak novca utroši se na manifestacije i organizaciju sportskih dešavanja u Glavnom gradu“, rekao je Antić.

On je najavio da u planu, kada se ispoštuje zakonska procedura, da još jedan klub ubrzo postane “vlasništvo” Glavnog grada.

„U pitanju je Muški odbojkaški klub Budućnost, gdje smo prepoznali interes ulaganja u mušku odbojku i naše najmlađe, ali i napravili još jedan korak ka stvaranju Sportskog društva Budućnost, gdje, kada se stvore Zakonske pretpostavke (trenutno Zakon o sport ne dozvoljava formiranje Sportskog društva) želimo sve klubove sa imenom Buducnost da stavimo pod jedan krov“, kazao je pomoćnik sekretara za kulturu i sport.

Prema njegovim riječima, u ulaganja u podgorički sport u gore pomenutu cifru ne ulaze termini koje Glavni grad plaća najboljim, najtrofejnijim, najuticajnijim i klubovima sa najdužom tradicijom na osnovu Javne funkcije.

„Govorimo u velikom broju sati u velikoj, maloj i borilačkoj sali Sportskog centra (SC) Morača, streljani Ljubović i bazenima SC Morača. Vodili smo računa o tome da nijedan sport ne bude zapostavljen i da naši sportisti sa najboljim rezultatima imaju vrhunske, a za njih besplatne uslove za rad“, rekao je Antić.

On je kazao da o sportskim objektima u Glavnom gradu brine i njima upravlja privredno društvo Sportski objekti.

„U te sportske objekte spadaju Gradski stadion, SC Morača, bazeni, Streljački centar Ljubović, košarkaški teren u Njegoševom parku i fudbalski teren u okviru SC Morača (nekadašnji Vembli). Ako govorimo o igralištima na otvorenom koja su renovirana, a namijenjena su rekreativcima, većina njih je besplatna za korišćenje“, rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, u planu je da i Stadion malih sportova i teren u Njegoševom parku, čije se rekonstrukcije privode kraju, u skladu sa tradicijom budu potpuno otvoreni za sve koji žele da rekretivno igraju mali fudbal i košarku.

„Novina je fudbalski teren kod SC Morača, nekadašnji Vembli, za koji su određene simbolične cijene, sigurno najniže u Glavnom gradu kada poredimo sa sličnim terenima i uslovima. Mislim na ambijent, reflektore, podlogu i sve što nudi jedno od najattraktivnijih sportskih mjesta u gradu“, rekao je Antić.

On je istakao da će biti besplatan i renovirani odbojkaški teren u sklopu SC Morača, navodeći da će prioritet imati odbojkaški klubovi, ali da će i rekreativci imati svoje termine u dogovoru sa Odbojkaškim savezom.

Govoreći o planovima Sekretarijata za kulturu i sport, Antić je kazao da je veliki broj manifestacija usljed pandemije koronavirusa otkazan.

„U zavisnosti od epidemiološke situacije vidjećemo šta ćemo od planirannih aktivnosti uspjeti da realizujemo u posljednjem kvartalu godine. Ono što je velika novost je organizacija maratona u Glavnom gradu – nakon 26 godina podrške organizaciji Podgoričkom maratonu, odlučili smo se za zaokret“, rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, na konkursu za organizaciju maratona pobijedila je Multisport akademija Majer i u pripremi je novi način organizacije ovog ne samo sportskog događaja.

„Trka je zakazana za 22. novembar i siguran sam da će ukoliko situacija sa koronavirusom bude zadovoljavajuća, Podgorica i Crna Gora vidjeti nešto spektakularno“, zaključio je Antić.

Najčitanije