fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Očekujem da Crna Gora uskoro postane članica Otvorenog Balkana

Abazović: Očekujem da Crna Gora uskoro postane članica Otvorenog Balkana

Podgorica, (MINA) – Otvoreni Balkan je uspješna i funkcionalna inicijativa, rekao je predsjednik crnogorske Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, navodeći da očekuje da će Crna Gora uskoro postati članica te inicijative.

“Želio bih da Crna Gora bude dio Otvorenog Balkana. Otvoreni Balkan je uspješna inicijativa. Nije riječ kako se inicijativa zove već je inicijativa funkcionalna. Ova inicijativa je funkcionalna”, poručio je Abazović.

On je, na otvaranju Samita inicijative Otvoreni Balkan, kazao da inicijativa treba i mora da bude inkluzivna, navodeći da su dobrodošli oni koji nijesu prisustvovali Samitu.

“Mi takođe nijesmo punopravni članovi Otvorenog Balkana ali bih volio i očekujem da Crna Gora uskoro postane članica”, rekao je Abazović.

On je naveo da je, u trenutku kada bukti rat, lijepo vidjeti ljude za istim stolom, koji razgovaraju na teme od životnog značaja za sve građane regiona.

Kako je rekao, Crna Gora tome daje podršku.

“Zapadni Balkan, kroz inicijativu Otvoreni Balkan, treba novu progresivnu poltiku. Sve smo probali u istoriji – zidove, ratove, krize, humanitarne katastrofe svađe, konflikte, optužbe. Jedino što nijesmo probali jeste da sarađujemo”, naveo je Abazović.

On je rekao da je vrijeme da se izabere mir i progres, ističući da veća fleksibilnost granica ne znači njihovo mijenjanje.

Prema ocjeni Abazovića, inicijativa je jako uspješna jer je u kratkom vremenskom roku, kako je kazao, dokazala da može da uradi stvari koje su značajne za građane.

“U suret krizi jako ja važno čuvati kanale komunkacije i uraditi sve što je u našoj mogućnosti da olakšamo život građanima”, naveo je Abazović.

On je rekao da su građani siti politika prošlosti i nacionalzama, dodajući da politički akteri treba da ponude nešto drugo.

“To drugo treba da znači veću saradnju.U globalnom društvu, više niko ne može da radi sam. Svi moramo da pospješujemo saradnju”, naveo je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije