fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa

Abazović na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Dritan Abazović učestvovaće danas na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa čiji je domaćin njemački savezni kancelar Olaf Šolc, zajedno sa liderima država Zapadnog Balkana.

Lideri Zapadnog Balkana će potpisati tri regionalna sporazuma – o slobodi kretanja s ličnom kartom, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

“Samit će otvoriti Šolc, a glavne teme razgovora biće budućnost Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i energetska bezbjednost i tranzicija”, kaže se u saopštenju iz kabineta Abazovića.

Navodi se da će skupu prisustvovati predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Cilj procesa je da se ubrza saradnja šest zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija) i integracija tog regiona u Evropskoj uniji.

Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unaprjeđenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...