fbpx
NaslovnicaCrna GoraUkinuto rješenje Višeg suda po zamolnicama za izručenje Do Kvona

Ukinuto rješenje Višeg suda po zamolnicama za izručenje Do Kvona

Podgorica, (MINA) – Apelacioni sud ukinuo je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje južnokorejskog državljanina Kvon Do Hyeonga radi krivičnog gonjenja po molbama Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Iz Apelacinog suda je saopšteno da je vijeće uvažio žalbe okrivljenog Do Kvona i njegovih branilaca, ukinuo rješenje Višeg suda i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Viši sud u Podgorici je 8. aprila utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona i SAD i Južnoj Koreji, dok će konačno odluku o izručenju donijeti ministar pravde Andrej Milović.

Vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 stav 1 tačka 9 Zakona o krivičnom postupku (ZKP).

“Rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, budući da prvostepeni sud osim pukog citiranja odluke Vrhovnog suda Kzz.br.4/24 od 3. aprila, nije naveo valjane razloge kojim se rukovodio prilikom donošenja pobijanog rješenja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je od odlučujeg značaja da pravo na obrazloženu odluku predstavlja pravo na davanje bitnih razloga i jasno obrazloženih stavova suda prema pravnim i činjeničnim pitanjima na osnovu kojih je donijeta odluka.

“To pravo je zasnovano na principu na kojem je zasnovana i sama Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na zaštitu pojedinca od proizvoljnog presuđivanja, odnosno zaštitu principa vladavine prava i sadržano je u članu 6 navedene konvencije”, kaže se u saopštenju.

Iz Apelacionog suda su kazali da prvostepeni sud nije dao analizu prirode skraćenog postupka u odnosu na redovni postupak i zašto u konkretnom smatra da nije u pitanju skraćeni postupak, kod činjenice da je okrivljeni dao saglasnost za izručenje i da nije u nadležnosti suda da u konačnom odluči o dozvoljenosti izručenja.

Kako su pojasnili, ukoliko osoba čije se izručenje traži da saglasnost za izručenje, u pitanju je skraćeni postupak koji se ima primijeniti i u kojem slučaju sud odlučuje o izručenju.

U saopštenju se navodi da je pitanje situacije kada izručenje iste osobe traži više država i kriterijuma kojim se treba rukovoditi prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja regulisano sa više dokumentata, kao što su Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Evropska konvencija o ekstradiciji, ali da njihovu analizu nije dao prvostepeni sud.

Iz Apelacionog suda su kazali da je prvostepeni sud bio dužan da ponovo sasluša okrivljenog uz obezbjeđenje ispunjenosti garancija da je osoba čije se izručenje traži saglasnost dala dobrovoljno.

“Da je bilo svjesno njenih posljedica, te da se data saglasnost ne može opozvati, sve u smislu člana 29 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, na šta upućuje Vrhovni sud Crne Gore u rješenju koje je donijeto po zahtjevu za zaštitu zakonitosti”, dodaj se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...