fbpx
17 C
Podgorica
September 29, 2022.
NaslovnicaMina SportFudbalRazmatrana inicijativa za formiranje Akademije

Razmatrana inicijativa za formiranje Akademije

Podgorica, (MINA) – Akademija za najtalentovanije mlade igrače je komplikovan, ali i izuzetno važan projekat za razvoj omladinskog fudbala u Crnoj Gori, kazao je senior menadžer za razvoj omladinskog fudbala u Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA) Olivije Dolja.

Saopšteno je da je na sastanku sa čelnicima Fudbalskog saveza pomenuta mogućnost osnivanja akademije, koja bi okupljalja najtalentovanije mlade fudbalere iz cijele države.

“U stalnoj sam vezi sa vašim Centrom za edukaciju trenera, kao i sa čelnicima FSCG. Pričamo o izazovima sa kojima se susrijeću kada je riječ o razvoju mladih igrača i zajednički pokušavamo da ga unaprijedimo. UEFA podržava sve nove i kvalitetne ideje”, kazao je Dolja.

Prema njegovim riječima, akademija bi bila mjesto za sticanje fudbalskog znanja, ali i obrazovanja uopšte.

“Radi se o tome da bi Fudbalski savez okupio najtalentovanije igrače iz države, koji bi u toku radne sedmice trenirali zajedno, pod nadzorom trenera u akademiji. Za vikend bi se vraćali u svoje klubove i za njih igrali takmičarske mečeve”, rekao je Dolja.

On je istakao da bi talentovanio fudbaleri svakodnevno imali priliku da treniraju u najboljim uslovima, sa najboljim igračima iz svog uzrasta.

U akademiji bi im bilo omogućeno i da se redovno školuju.

“Sada je važno fokusirati se na U-15 i U16 selekcije. To su krucijalne godine za razvoj igrača, želimo da unaprijedimo rad sa tim generacijama. Fudbal konstantno evoluira, mijenja se. Očigledno je da je igra sada mnogo brža u odnosu na neko ranije vrijeme, da su igrači mnogo fizički jači”, rekao je Dolja.

On je istakao da zbog toga način treninga u mlađim kategorijama treba da bude što sličniji treninzima seniora, da postoji jak intenzitet svakodnevnih treninga i utakmica.

“Igrači od 14, 15 godina moraju u tom uzrastu osjetiti jaku konkurenciju na treninzima i utakmicama, moraju se nadmetati sa najboljima iz svog uzrasta”, dodao je Dolja.

Komentarišuću dosadašnju saradnju sa Fudbalskim savezom Crne Gore, kazao je da je zadovoljan onim što su zajedno radili prethodnih godina.

“Ali, u ovakvim prijektima nikada ne možete biti u potpunosti zadovoljni jer uvijek morate sebi da postavljate nove ciljeve. A to nije lako uvijek i svuda postići. Želja nam je da svake godine podižemo nivo rada sa mladim igračima”, objasnio je Dolja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije