fbpx
NaslovnicaMina SportRaković: Medalja potvrda dobre forme

Raković: Medalja potvrda dobre forme

Podgorica, (MINA) – Medalja sa turnira Premijer lige potvrda je dobre forme i najava uspješnog nastupa na Evropskom prvenstvu (EP) u Poreču, kazala je crnogorska karatistkinja Marina Raković.

Ona je u nedjelju u Lisabonu osvojila bronzanu medalju na turniru Premijer lige.

Članica Omladinca je u meču za treće mjesto u kategoriji do 68 kilograma savladala Ukrajinku Halinu Melnik 6:3.

Raković je bila slobodna na startu takmičenja, u drugom kolu bila je bolja od Angele Mojsovske iz Sjeverne Makedonije 10:2, dok je u trećem slavila protiv Ede Eltemur iz Turske 2:1.

U meču za polufinale poražena je od Kineskinje Li Gong 1:0.

Kineska takmičarka je plasmanom u finale povukla Raković u repesaž i omogućila joj nastavak takmičenja.

Raković je u repesažu pobijedila Portorikanku Žanes Mišel Fonseka Romero 4:3 i izborila meč za medalju.

“Zadovoljna sam kako sam odradila turnir u Lisabonu. Bila sam spremna kondiciono, a taktički sam bila na visokom nivou”, rekla je Raković na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da nije imala sreće na žrijebu i da je imala izuzetno kvalitetne protivnice.

“Žrijeb mi nije bio naklonjen, imala sam izuzetno jake protivnice, ali sam odradila kako treba i ovaj put došla do medalje. Na Premijer ligi u Istanbulu izgubila sam meč za medalju, ovog puta sam je osvojila. Veliki je uspjeh na dvije Premijer lige boriti se za medalju”, kazala je Raković.

Ona je istakla da je put na Olimpijske igre (OI) trnovit, ali da je na dobrom putu da ostvari plasman.

“Hvala mom klubu Omladinac, Karate savezu, Crnogorskom olimpijskom komitetu (COK), Glavnom gradu i mom psihoterapeutu Veselinu Piletiću na pomoći i podršci”, kazala je Raković.

Njen trener u klubu i reprezentaciji, Žarko Raković smatra da je u Liasabonu ostvaren veliki je uspjeh.

“Zadovoljan sam kako je odradila turnir. Pobjeđivala je odlične protivnice, a jedini meč izgubila je od djevojke koja se kvalifikovala na OI. Pokazala je dobru formu, najavila dobre nastupe na EP u POreču i kvalifikacionom turniru za OI u Parizu”, kazao je Raković.

Komentarišući šanse svojih takmičarki u Poreču i Parizu, kazao je da očekuje dobar nastup i da vjeruje da se mogu vratiti sa jednom od medalja.

“Imamo velike šanse da ostvarimo dobar rezultat pojedinačno i ekipno”, rekao je Raković.

Psihoterapeut Veselin Piletić, koji sarađuje sa crnogorskim karatistima, kazao je da psihološki profil Marine Raković predstavlja sportiskininju koja je sposobna da bude olimpijska šampionka.

“Raković trenira svaki dan od pet do osam sati. Veoma je mali broj sportiskinja koje su sposobne da treniraju toliko u kontinuitetu. Da bi neko trenirao toliko mora da ima snagu ličnosti. Zato je glavni zadatak stručnog tima, koji radi sa sportistima, da prepozna psihološki profil vrhunskog sportiste”, rekao je Piletić.

On istakao da je Karate savez prvi sportski savez u Crnoj Gori koji je donio odluku da formira stručni tim za rad sa reprezentativcima.

“To je veliki iskorak za sport i organizaciju sporta u cjelini. Uvođenje nauke u sport i formiranje stručnih timova predstavlja osnovni uslov za ostvarivanje vrhunskih rezultata u kontinuitetu”, rekao je Piletić.

Prema njegovim riječima, stručni tim čine trener, profesor fizičkog vaspitanja, fizioterapeut, psihoterapeut ili psiholog, ljekar sportske medicine – specijalista i nutricionista.

Sektretar Karate saveza, Veljko Brnović najavio je da crnogorske karatiste sredinom maja očekuje EP u Poreču.

“Crna Gora će na tom takmičenju nastupiti sa 18 takmičara. Šampionat će biti bodovan za OI u Tokiju. Početkom juna čeka nas završni kvalifikacioni turnir za OI, na kojem ćemo nastupiti sa pet sportista”, rekao je Brnović.

On je podsjetio da će turnir u Parizu biti održan od 11. do 13. juna.

“Hvala Upravi za sport i mlade, COK i Glavnom gradu koji nam pružaju veliki podršku i omogućavaju nam učešće na takmičenjima”, zaključio je Brnović.
(kraj) eml

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...