fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada bez konsultacija odlučila da iseli Privredni sud

Vlada bez konsultacija odlučila da iseli Privredni sud

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore odlučila je da iseli Privredni sud iz zgrade koju je koristio protekle 32 godine, nakon krajnje netransparentnog postupka i bez prethodnih konsultacija sa predstavnicima sudske vlasti, saopšteno je iz tog suda.

Iz Privrednog suda ocijenili su da je Vlada donošenjem te odluke, bez prethodne konsultacije, pokazala nerazumijevanja potreba i uloge suda i neadekvatan odnos prema autoritetu institucije.

„Bez namjere da ospori, ili na bilo koji način ograniči nadležnost Vlade da vrši imovinska prava i ovlašćenja u pogledu državne imovine, niti da umanji značaj rada Uprave ze statistiku, Privredni sud mora da ukaže da je tim postupkom iskazana neskrivena prevaga značaju rada Uprave za statistiku“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je iskazana i neadekvatna percepcija uloge Privrednog suda u ostvarivanju vladavine prava i kreiranju stabilnog i povoljnog poslovnog ambijenta, kao ključnog uslova za ekonomski razvoj države.

Portparol Privrednog suda Vladimir Bulatović rekao je da izostanak dijaloga između predstavnika izvršne i sudske vlasti o pitanju koje značajno utiče na rad tog suda ukazuje da odluka Vlade nije vođena ustavnim principom podjele i ravnopravnosti tri grane vlasti, uz očigledno zanemarivanje uslova neophodnih za rad suda.

On je kazao da je u od 24. jula do 31. avgusta planirano kolektivno korišćenje godišnjih odmora zaposlenih u sudu, dok su ročišta u predmetima već zakazana za septembar i oktobar.

“Pa bi eventualno izmještanje suda u druge prostorije u tom periodu neminovno dovelo do odlaganja velikog broja ročišta, što bi u krajnjem kršilo pravo stranaka na suđenje u razumnom roku”, dodao je Bulatović.

On je kazao da je izostala analiza potreba suda za prostornim kapacitetima i ocjena da li su prostorije, koje su date sudu na korišćenje umjesto postojećih, dovoljne i adekvatne za rad suda.

Bulatović je rekao da je odluka Vlade uslijedila nakon što su u prethodnom periodu izdvojena značajna sredstva iz budžeta suda za adaptaciju i poboljšanje uslova rada u prostorijama koje sada koristi.

On je naveo da zaštita dostojanstva suda počinje u sudnici.

“A završava se na onom koraku koji predstavlja spoznaju sudija da su autoritet institucije kojoj pripadaju, načela nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva i ravnopravnosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, vrijednosti koje nemaju alternativu”, zaključio je Bulatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...