NaslovnicaMINA BusinessDodatna tri centa mljekarima u naredna tri mjeseca

Dodatna tri centa mljekarima u naredna tri mjeseca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iduća tri mjeseca obezbijediće podršku od dodatnih tri centa za proizvodnju sirovog mlijeka kako bi na taj način olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka, saopšteno je iz tog resora.

Resorni ministar Aleksandar Stijović danas je razgovarao sa predstavnicima mljekara Srna, Lazine, Nika, Makrointernacional i Milka iz Bijelog Polja i proizvođačima mlijeka, Željkom Radičem, Milanom Ikovićem, Budimirom Mugošom i Vučko Pešićem,

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj situaciji u mljekarskom sektoru i mogućnostima povećanja otkupne cijene sirovog mlijeka.

Ministarstvo je, kako se navodi, iskazalo spremnost da takvi i slični sastanci na kome učestvuju i mljekare i proizvođači, predstavnici Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane, budu dobra praksa kako da se na jednom mjestu iznesu svi problem sektora, da bi se na najbolji mogući način došlo do cjelovitog rješenja.

“Proizvođači su iznijeli probleme sa kojim se suočavaju, prije svega sa povećanim cijenima imputa, koji direktno utiču na održivost proizvodnje”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici mljekara su, kako se navodi, naglasili da su spremni za dogovor, međutim očekuju da maloprodajni lanci razumiju situaciju i zajednički učestvuju u rješavanju problema.

“Proizvođači su istakli da je zbog povećanja imputa proizvodnje ova godina vrlo teška za proizvođače mlijeka. Istaknuto je da je situacija u regionu slučna kao u Crnoj Gori. Naglasili su da su njihovi proizvodi visoko maržirani u trgovačkim lancima što je dodatno otežava situaciju u tom lancu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku bilo riječi o kontroli kvaliteta, pri čemu su se sagovornici saglasilii da se mora dodatno uticati na pojačanju kontrole uvoznog sirovog mlijeka.

“Predstavnici Ministarstva su iskazali spremnost da za iduća tri mjeseca obezbijede podršku od dodatnih tri centa za proizvodnju sirovog mlijeka kako bi na taj način dali doprinos da pored redovnih premija, kako bi olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se navodi, pozvalo sve učesnike, da daju svoje predloge za izradu novog Agrobudžeta kako bi predstavnici resora zaduženi za kreiranje agrarne politike iste uvrstili za sljedeću godinu, pod uslovom da isti imaju opravdanost.

“U konačnom da se nađu modeli za zaštitu cjelokupne poljoprivredne proizvodnje sa samim tim i mljekarskog sektora”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je ton razgovora bio konstruktivan i iznijete su brojne činjenice, pri čemu su svi učesnici, kako se dodaje, usaglasili stavove kada je u pitanju ovaj segment poljoprivredne proizvodnje i utvrdili dalje korake djelovanja.

“Iskazana su namjere zajedničkog rješavanja problema u cilju zaštite i očuvanja mljekarskog sektora”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije