fbpx
NaslovnicaCrna GoraProdanović nova direktorica Komisije za antidoping

Prodanović nova direktorica Komisije za antidoping

Podgorica, (MINA) – Doktorica Olivera Prodanović imenovana je za direktoricu Komisije za antidoping, odlučeno je na sjednici Savjeta komisije.

Statutom je predviđeno da Savjet komisije bira direktora na javnom konkursu.

Savjet Komisije za antidoping čine predsjednik Aleksandar Kujović i članovi Aleksandar Radović i Jovanka Radičević.

Foto: MInistarstvo sporta

Prodanović je na konkursu, koji je objavljen 12. septembra i trajao 20 dana, bila jedini prijavljeni kandidat.

Ona je po profesiji ljekar specijalista transfuziolog, a od 2008. godine zaposlena je u Upravi za ljekove i medicinska sredstva.

Posljednjih deset godina aktivna je u oblasti antidopinga u Crnoj Gori, a bila je i članica prethodne Komisije za antidoping.

Statutom je predviđeno da direktor funkciju u Komisiji za antidoping obavlja profesionalno i bira se na mandatni period od pet godina.

Komisija za antidoping prvi put je ove godine osnovana kao nezavisno pravno lice, u skladu sa članom 102 Zakona o sportu, a sa ovlašćenjem da bude nezavisna u svojim operativnim odlukama i aktivnostima od sporta i Vlade.

Nadležnosti Komisije su da obezbjeđuje usklađenost antidoping pravila sa odredbama Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu, Evropske konvencije protiv dopinga u sportu i Svjetskog antidoping kodeksa, da priprema godišnji plan analize doping kontrole i vodi registre sportista koji se testiraju.

Ima obavezu i da obezbjeđuje prikupljanje uzoraka dobijenih od sportista tokom doping kontrola za vrijeme i van sportskih takmičenja i sprovodi ispitivanje i istragu kršenja antidoping pravila, kao i da sprovodi obrazovne i istraživačke mjere u oblasti borbe protiv dopinga.

Antidoping služi da očuva ono što je suštinski vrijedno u sportu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije