fbpx
NaslovnicaMina SportĐukić sam na čelu tabele

Đukić sam na čelu tabele

Podgorica, (MINA) – Velemajstor Nikola Đukić, desetostruki prvak, savladao je Nemanju Vukčevića u osmom kolu 76. Prvenstva Crne Gore u šahu i izdvojio se na čelu tabele.

Najduža partija dana, okončana je u šestom satu igre, nakon što je Vukčeviću “pala zastavica”, odnosno isteklo vrijeme za razmišljanje.

Viđena je sadržajna borba, a protivnici su se dugo nadmudrivali u završnici u kojoj su imali po topa i raznobojnog lovca, a Đukić je tražio put do pobjede.

Vukčević se precizno branio, a u jednom momentu dozvolio je Đukiću šansu, koju velemajstor nije iskoristio.

U krajnjoj poziciji, čini se da je Vukčević mogao da nastavi odbranu, ali prekoračio je vrijeme za razmišljanje pa je poen pripao Đukiću.

Tom pobjedom Đukić se izdvojio na čelu tabele sa 6,5 poena i ima pola poena više u odnosu na Luku Draškovića, Nikitu Petrova, i Artema Smirnova.

U velemajstorskom i reprezentativnom derbiju Nikita Petrov i Luka Drašković su se saglasili na remi nakon obostrano korektne igre, u strateški sadržajnoj partiji, gdje je igran damin gambit.

Duel velemajstora Nebojše Nikčevića i vodećeg Artema Smirnova okončan je remijem nakon deset odigranih poteza, a protivnici su brzim remijem, uzeli malo predaha pred uzbudljiv finiš šampionata.

Sadržajna je bila partija između velemajstora Milana Draška i Denisa Kadrića.

Kadrić je stvorio prednost, velemajstor Draško na fenomenalan način nalazio resurse u cajtnotu.

Kadrić je žrtvom kvaliteta pokušao da ostvari prednost, Draško je krenu u bijeg kraljem, a zatim dopustio da Draško kontraudarom prevede partiju u jednakost, pa su se protivnici saglasili na remi.

Remije na prvim stolovima iskoristili su Danilo Nenezić, Jovan Milović i Bogdan Podlesnik, koji su prišli na pola poena vodećim igračima.

Nenezić je bijelim figurama u uzbudljivoj partiji uspio da iskoristi nešto neoprezniju igru Veljka Draganića koji je žrtvovao figuru, čini se korektno, ali nije našao pravi nastavak, pa je Nenezić uspio da se odbrani i dođe do pobjede.

Jovan Milović je u svom napadačkom stilu žrtvovao kvalitet i uspio da na vrlo lijep način savlada Milorada Ratkovića u najljepšoj partiji dana, dok je Podlesnik crnim figurama nadigrao Mušovića i priključio se samom vrhu tabele.

Na 5,5 poena su i Nebojša Nikčević i Nemanja Vukčević.

Slijedi nikad zanimljiviji kraj šampionata, a partije devetog kola počeće u 16 sati i 30 minuta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...