fbpx
NaslovnicaMina SportASCG - Marija Vuković i Danijel Furtula najbolji

ASCG – Marija Vuković i Danijel Furtula najbolji

Podgorica, (MINA) – Članovi Atletskog kluba Podgorica, Danijel Furtula i Marija Vuković, najbolji su atletičari Crne Gore u 2022. godini, u tradicionalnom izboru Atletskog saveza.

Vuković je godinu na izmaku obilježila osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Minhenu.

Zlatna je bila na Mediteranskim igrama u Oranu, dok je nastup na dvoranskom prvenstvu svijeta u Beogradu završila na četvrtom mjestu.

Bila je 14. na Svjetskom prvenstvu Oregonu, a petoplasirana na mitinzima Dijamantske lige u Briselu i Parizu.

Foto: ASCG

Njen najvredniji rezultat po IAAF tablicama iznosi 1180 bodova.

Vuković, koja je proglašena za Sportistu godine u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta, zbog obaveza na pripremama propustila svečanu ceremoniju.

Furtula je na šampionatu Evrope u Minhenu osvojio 21. mjesto (59,10), zlatni je bio na Prvenstvu malih zemalja Evrope na Malti (61,48), a bronzani na Mediteranskim igrama u Oranu (61,74).

On je kazao da je medalja Marije Vuković najvredniji rezultat crnogorske atletike, možda i crnogorskog sporta uošte.

“Što se mene tiče, imaš sam tešku i turbulentnu godinu, ali sam iz nje izvukao maksimum. Žao mi je što na EP u Minhenu nijesam ušao u finale. Tek sam izašao iz povrede, nijesam bio dovoljan spreman. Nadam se da će 2023. biti uspješnija”, rekao je Furtula.

On je kazao da će glavno takmičenje biti Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.

“Iako su norme dodatno podignute, daćemo svoj maksimum da ih ostvarimo. Što se tiče daljine, koja bi meni otvorila vrata, je od 64 do 66 metara, što objektivno mogu ostvariti”, rekao je Furtula.

Najbolji juniori u 2022. godini je Ognjen Marsenić (Lim) i Irena Bošković (Tara), dok su za najbolje mlađe juniore izabrani Haris Adrović (Jedinstvo) i Vesna Kljajević (Tara).

Najbolji pionir je Bogdan Borović (Rudar), a pionirke Anđela Đuranović (2008, Sanja), Elzana Guberinić (2009, Orion) i Amra Hubanić (2009, Jedinstvo).

Za najbolje veterane proglašeni su Tanasije Kujundžić (1960, AK Podgorica) i Rada Miladinović (1979, ATK Podgorički maraton).

Specijalnim priznanjem za ostvarene rezultate u 2022. godini nagrađeni su Dragan Pešić (Lovćen), Kristina Rakočević (Jedinstvo), dok će posebna priznanja dobiti Tomaš Đurović (AK Podgorica), Darko Pešić (Lim), Ljiljana Matović (Dionis), Mia Milašinović (Sanja), Risto Drobnjak (Jedinstvo), Amir Papazi (Tempo) i Anabela Mujovi (Sanja).

Priznanje za ostvarene rezultate u 2022. godini dobili su i Nevena Dobrašinović (Lim), Maša Bubanja (Lim), Petar Tomić (Mornar) i Ognjen Vojvodić (Mornar).

Atletski savez je specijalno priznanje namijenio i Joani Siomou, treneru Marije Vuković za izvaredan ostvareni rezultat na Evropskom prvenstvu.

Nagrađeni su i ostali treneri čiji su takmičari osvojili medalje ili izborili norme za učešće na međunarodnim takmičenjima.

Prisutne su na svečanosti u Sportsko kulturnom centru Univerziteta pozdravili i ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević i predsjendik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije