fbpx
NaslovnicaMINA SvijetSavjet EU usvojio preporuke o restrikcijama na putovanja

Savjet EU usvojio preporuke o restrikcijama na putovanja

Brisel, (MINA) – Savjet Evropske unije (EU) usvojio je danas preporuke Evropske komsije o koordinisanom pristupu ograničavanju kretanja zbog pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Savjeta.

Preporuke se odnose na izbjegavanje svih nebitnih putovanja, kako bi se usporio uvoz i širenje novih zaraznijih sojeva koronavirusa.

Zemlje članice usvojile su odluku da se tamnocrvena boja doda na mapu koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ta boja će se odnositi na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokom nivou, uključujući i regione u kojima su otkrivene zaraznije varijante virusa.

“Države članice treba da zahtijevaju od osoba koje putuju iz područja koja su označena tamnocrvenom bojom da se prije dolaska podvrgnu testiranju na Kovid-19, a potom i karantinu od 14 dana”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Istovremeno, državama članicama se daje mogućnost da zahtijevaju test na kovid-19 i od putnika koji dolaze iz narandžastih, crvenih i sivih područja.

Od ljudi koji žive u pograničnim regionima i prelaze granicu svakodnevno ili često, zbog posla, studija ili porodičnih razloga, ne bi trebalo tražiti da se podvrgnu testiranju ili karantinu.

„Ukoliko se i uvede zahtjev za testiranje, učestalost testova na takvim osobama treba da bude proporcionalna“, naveli su iz Savjeta.

Agencija Rojters je ranije večeras objavila, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je EU pooštrila svoja pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva koronavirusa i gotovo nijednim od novih lakše prenosivih varijanti.

„Ambasadori EU saglasili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nijesu članice EU, uključujući Veliku Britaniju“, rekao je diplomata EU Rojtersu.

Najčitanije

Cilj Samita pokretanje regiona

Tivat, (MINA-BUSINESS) – ESG Adria Samit, koji je u četvrtak završen u Tivtu, imao...