fbpx
NaslovnicaMINA SvijetRute preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO-a

Rute preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO-a

Brisel, (MINA) – Bivši holandski premijer Mark Rute preuzeo je danas dužnost generalnog sekretara NATO, koju je prethodnih deset godina obavljao Jens Stoltenberg.

Predaja dužnosti obavljena je u sjedištu NATO u Briselu na svečanoj sjednici Sjevernaotlantskog vijeća, koje čine ambasadori 32 države članice.

Rute je u svom obraćanju rekao da će kao generalni sekretar Alijanse imati tri prioriteta.

Kako je istakao, prvi prioritet je održati NATO jakim i osigurati da odbrana ostane djelotvorna i vjerodostojna.

“Za to će nam trebati više snaga, bolje sposobnosti i brže inovacije. To zahtijeva više investicija jer da bismo radili bolje, moramo trošiti više”, kazao je Rute.

On je kao drugi prioritet naveo jačanje podrške Ukrajini i njeno približavanje NATO-u.

“Jer nema trajne sigurnosti u Evropi bez snažne i nezavisne Ukrajine”, istakao je Rute.

On je dodao da je treći prioritet jačanje partnerstva sa zemljama širom svijeta, naročito u Indo-pacifiku.

Rute je, neposredno prije preuzimanja dužnosti odgovarajući na pitanje novinare, kazao da nije zabrinut za ishod novembarskih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Nijesam zabrinut. Poznajem oba kandidata veoma dobro i četiri godine sam radio sa (bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom. On nas je gurao da trošimo više i uspio je u tome”, rekao je Rute novinarima, neposredno prije zvaničnog stupanja na dužnost.

On je, kako prenose agencije, dodao i da je demokratska kandidatkinja Kamala Harris postigla “fantastične rezultate” kao potpredsjednica.

Stoltenberg je kazao da je NATO u posljednjih deset godina doživio najveću transformaciju i znatno ojačao svoje obrambene sposobnosti.

On je dodao da su 2014. godine, kada je preuzeo dužnost, samo tri članice NATO-a trošile na obranu najmanje dva odsto svoga bruto društvenog proizvoda, a danas ih je 23.

Stoltenberg je podsjetio da se u prethodnih deset godina NATO proširio na četiri nove članice – Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Finsku i Švedsku.

On je rekao da Rute ima sve što je potrebno za odličnog generalnog sekretara Alijanse.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije