Naslovnica MINA Svijet Radikalni desničari zapalili Kuran tokom iftara

Radikalni desničari zapalili Kuran tokom iftara

Kopenhagen, (MINA) – Radikalni desničari zapalili su Kuran u Kopenhagenu, u znak protesta zbog održavanja iftara na kojem se okupilo oko dvije hiljade vjernika, i uzvikivali islamofobne i ksenofobne slogane, javlja agencija Anadolija.

Grupa radikalnih desničara, koje je predvodio Rasmus Paludan, lider partije Stream Kurs, zapalila je Kuran sinoć na gradskom trgu, i na balkonu hotela postavila transparent s porukom “Evropa je naša”.

Danska policija je uklonila transparente i udaljila radikalnu grupu sa gradskog trga, na kojem je tradicionalno održan iftar – večernji obrok tokom razmazana.

S druge strane, muslimanima okupljenim na iftaru poruku solidarnosti uputila je grupa Danaca, koji su u žutim prslucima stajali oko trga sve dok je trajao iftar.

Anadolija navodi i da je, istovremeno, sinoć u mjestu Hedehusene izbio požar u Fatihovoj džamiji, udaljenoj oko 35 kilometara od centra Kopenhagena.

Vatrogasci su uspjeli da spriječe širenje vatre, a turski ambasador u Kopenhagenu Ugur Kenan Ipek rekao je da u požaru nije bilo stradalih, ali da je pričinjena materijalna šteta.

“Od nadležnih vlasti ne očekujemo da štite samo pripadnike turske zajednice, već da štite sve muslimane od mogućih napada. Rekli su nam da žele da sarađuju s nama”, naveo je Ipek.

Uzrok požara je predmet istrage.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Građani Podgorice da se s pažnjom odnose prema porastu infekcija

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) pozvalo je građane Podgorice...

Jadran bez finala