29 C
Podgorica
September 18, 2020.
Naslovnica Mina Sport Fudbal Postoji mogućnost odigravanja mečeva u neutralnim zemljama

Postoji mogućnost odigravanja mečeva u neutralnim zemljama

Podgorica, (MINA) – Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) saopštila je da postoji mogućnost odigravanja određenog broja mečeva u neutralnim zemljama zbog trenutnih restrikcija po pitanju putovanja i zahtjeva karantina izdatih od nadležnih državnih vlasti.

UEFA je danas održala video konferenciju sa generalnim sekretarima svih 55 zemalja članica posvećenu restartu klupskih i nacionalnih takmičenja u trenutnoj situaciji.

Kako je saopšteno iz Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG), u fokusu diskusije vezane za klupska takmičenja bile su predstojeće kvalifikacije za sezonu 2020/21.

“I to sa detaljnim objašnjenjem nedavno objavljenog Aneksa 1 Pravilnika takmičenja, Liga šampiona i Liga Evrope, koji se odnosi na restrikcije u putovanjima i pozitivne rezultate testa na COVID-19 koji mogu imati uticaj na kontinuitet takmičenja”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je naglašeno da postoji mogućnost odigravanja određenog broja mečeva u neutralnim zemljama zbog trenutnih restrikcija po pitanju putovanja i zahtjeva karantina izdatih od nadležnih državnih vlasti, uz prezentaciju detaljnog scenarija.

UEFA se, po pitanju odigravanja mečeva na neutralnim terenima, zahvalila nacionalnim savezima Poljske, Mađarske, Grčke i Kipra na pomoći i obezbjeđivanju stadiona za odigravanje mečeva.

“Kao i na obezbjeđivanju koridora putovanja timovima koji će za potrebe odigravanja utakmica ulaziti u pomenute zemlje bez ograničenja”, dodaje se u saopštenju FSCG.

Tema razgovora bio je i septembarski termin za odigravanje utakmica reprezentativnih selekcija, odnosno poteškoće sa kojima se suočavaju nacionalni timovi sa važećim restrikcijama.

“Neophodna je bliska saradnja svih timova i UEFA-e kako bi se osiguralo odigravanje mečeva. Odigravanje mečeva nacionalnih timova na neutralnom terenu u ovom momentu ne može biti isključeno”, kazali su iz FSCG.

Navodi se da su UEFA i nacionalni savezi svjesni važnosti prisustva navijača na stadionima, ali je situacija širom Evrope veoma različita.

“UEFA konstanto prati razvoj situacije i regulative u različitim zemljama i recenzija je planirana za sredinu avgusta kako bi se ustanovilo da li trenutna odluka o odigravanju svih mečeva bez prisustva publike može biti makar djelimično promijenjena”, kazali su iz FSCG.

Na sastanku je diskutovano i o takmičenjima za mlađe nacionalne selekcije, uključujući i predlog da se većina takmičenja pomjeri za proljeće naredne godine, a dodatni sastanak, posvećen rješavanju aktuelnih pitanja, planiran je tokom ovog mjeseca.

Najčitanije