fbpx
NaslovnicaMina SportKalezić ponovo sam na vrhu

Kalezić ponovo sam na vrhu

Podgorica, (MINA) – Crnogorski reprezentativac Blažo Kalezić ponovo je na vrhu tabele nakon sedam odigrarnih kola 72. šampionata Crne Gore u šahu.

On je večeras u sedmom kolu, u direktnom duelu vodećih, pobijedio Jovana Milovića i sa šest bodova osamio se na čelu.

“Milović, koji je predsjednik Šahovskog saveza, odlučio se za skandinavsku odbranu, ponudio u otvaranju žrtvu figure, međutim Kalezić se opredijelio za mirniju igru. Nakon što je Kalezić propustio taktički udar žrtvom lovca, očekivalo se da će se partija rasplinuti u remi. Milović je neopravdano oslabio položaj svog kralja i suočio se sa neodbranjivim matnim prijetnjama”, piše u saopštenju.

Kaleziće je tom pobjedom napravio veliki korak u borbi za titulu, dok je Milović ostao na 5 poena.

Isti učinak imaju i Luka Drašković i Dragiša Blagojević, koji su remizirali poslije svega desetak poteza.

Kalezićev prvi pratilac, sa pola boda zaostatka, je velemajstor Nebojša Nikčević koji je uspio da savlada internacionalnog majstora Bogdana Podlesnika i petom uzastopnom pobjedom zadrži priključak za vodećim.

Branilac titule, Nikola Đukić je, nakon dva poraza, zabilježio pobjedu protiv najbolje crnogorske šahistkinje Aleksandre Milović, iskoristivši kompezaciju za žrtvovani kvalitet u sicilijanskoj odbrani.

Đukić ima 4,5 poena, baš kao i Nenad Karišik i Vlastimir Bujišić, koji su savladali Andreja Šukovića i Miloša Pečuricu, koji su predali partije nakon previda figure.

Društvo im prave i Aleksandar Tomić je uspio da savlada Stjepana Krstonijevića sjajnom igrom, kao i Predrag Nikač koji je crnim figurama savladao Armina Mušovića.

Pomenuti igrači će u međusobnim duelima, u preostala dva kola, odrediti konačan poredak na državnom šampionatu.

Najčitanije