fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSPredavanje povodom Dana italijanskog dizajna

Predavanje povodom Dana italijanskog dizajna

Ambasada Italije sa zadovoljstvom Vas poziva na predavanje koje organizuje u saradnji sa fakultetom Arhitekture povodom „Dana italijanskog dizajna“.

Dan italijanskog dizajna je inicijativa koju promoviše Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, u saradnji sa Ministarstvom kulture, Trijenaleom u Milanu, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu ICE, Salonom namještaja u Milanu, Asocijacijom za industrijski dizajn, Fondacijom “Altagamma”. U ovu inicijativu biće uključeno 100 “ambasadora” italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, komunikatori, profesori…) koji će, ove godine, u preko 100 gradova širom svijeta, govoriti o temi“ Dizajn i grad budućnosti. Kvalitet života i nove granice života“.

Manifestacija “Dan italijanskog dizajna” biće održana dana 20.marta i ima za cilj obilježavanje izvanrednosti italijanskog dizajna u svijetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede.

Dizajn u Italiji prožima oblast kulture, umjetnosti i filozofije u tolikoj mijeri da predstavlja urođeni dio italijanskog društva.

Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini i vrlo visok nivo grafike, jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svijetu.

Povodom Dana italijanskog dizajna, Ambasada Italije u Podgorici, u saradnji sa Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta Crne Gore organizuje predavanje pod nazivom „Matera: from the stables to the stars, a long journey“ koje će održati italijanski arhitekt Mattia Antonio Acito, ambasador italijanskog dizajna u Podgorici.

Arhitekt Acito dolazi iz grada Matera, na jugu Italije, Evropska prijestolnica kulture u 2019.god. koja, starim pričama i novim idejama, očarava i privlači kreativne i mlade ljude. Matera je jedan od najstarijih gradova u Evropi – njegova istorija seže 8000 godina unazad. Njegovi stanovnici, seljaci i pastiri, živjeli su u pećinskim naseljima, poznatim kao Sassi („kamenje”). To je kompleks sastavljen od kuća, crkava i samostana, ugrađen u stijene. Nakon Drugog svjetskog rata su izgrađene nove gradske četvrti i ljudi su se preselili. Pećinska naselja su potom pretvorena u luksuzne hotele i svake godine privlače brojne turiste iz cijeloga svijeta. Moto Europske prijestolnice kulture Matere glasi „Open Future” i traži odgovore na pitanje, kako kultura može pomoći da se Europa odvede u jednu bolju budućnost. Gospodin Acito, koji je 1990-ih radio sa čuvenim Rencom Pianom na projektu restauracije „Sassi“, pravi je predstavnik nove slike grada Matera koji može biti uzor svim malim gradovima na jugu Europe.

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije