fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSOTP Grupa platinum partner ESG Adria Samita: zeleno finansiranje je budućnost bankarskog...

OTP Grupa platinum partner ESG Adria Samita: zeleno finansiranje je budućnost bankarskog sektora

OTP Grupa je, kao platinum sponzor, drugu godinu zaredom podržala održavanje ESG Adria Samita, vodeće konferencije o održivosti u Adria regionu. Ovaj događaj posvećen je unapređenju primjene standarda za zaštitu okoline, društva i unapređenje korporativnog upravljanja (ESG standarde). OTP Grupa pridružiće se nizu istaknutih lidera iz poslovnog, javnog sektora, međunarodnih organizacija, te stručnjaka za održivost s ciljem podizanja svijesti o ključnim pitanjima održivosti i identifikacije najboljih praksi u regionu.

Gergely Pókos, izvršni direktor Direktorata Zelenog programa OTP Banke iz Mađarske je naveo da je OTP Grupa ponosna što ima priliku da bude partner ovog Samita već drugu godinu zaredom.

“Postoje jasna očekivanja od banaka da budu motori održive tranzicije. Održivost je u samom vrhu prioriteta OTP Grupe, sa ciljem da se izbjegnu negativni uticaji na životnu sredinu i društvo, i iskoriste potencijali za unapređenje poslovanja. Svoje prioritete u oblasti održivosti OTP Grupa identifikuje u skladu sa globalnim izazovima i trendovima, kao i sa očekivanjima zainteresovanih strana. Identifikovani prioriteti uključuju fokus na proizvode koji imaju pozitivan ekološki i društveni uticaj, kao i finansijsku edukaciju”, kazao je Pókos.

“Upravo iz tog razloga, a u skladu sa Zelenim planom Evropske unije, OTP Grupa je definisala stubove ESG strategije sa ciljem da postane regionalni lider u finansiranju postepenog prelaska na nisko-ugljeničnu ekonomiju. Grupa je i potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, što je jedinstveni okvir za održivo poslovanje ovog sektora, razvijen kroz partnerstvo između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih nacija. Time smo se pridružili najvećoj svjetskoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje”, dodao je Pókos.

“Snažno verujemo da smo među liderima odgovornog i transparentnog poslovanja, imajući u vidu da OTP banka svoje ESG indikatore godišnje objavljuje u izveštaju o održivosti u vidu nefinansijskog izveštavanja u potpunosti u skladu sa međunarodno priznatim standardima Globalne inicijative za izveštavanje (GRI). Vodeći se našom ambicijom održivog finansiranja u skladu sa regulatornim okruženjem, integrisali smo ekološke i socijalne aspekte u naše procese donošenja odluka o finansiranju, gde su od najveće važnosti upravo vrednosti koje se odnose na zaštitu ljudskih prava i promovisanje održivog razvoja. Pored brojnih nagrada naše matične OTP Grupe, ponosan sam što je Euromoney prepoznao OTP banku kao ESG lidera u Srbiji u 2023”, izjavio je Balázs Balogh, CRO i član Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

OTP Grupa je u Crnoj Gori prisutna kroz poslovanje CKB-a, najveće banke na tržištu. Osim predstavnika OTP Grupe i CKB, učešće na samitu potvrdile su i podružnice Srbije (OTP banka Srbija) i Albanije (OTP banka Albanije). Podružnice banaka takođe su razvile svoje ESG strategije, postavljajući svoje lokalne ciljeve u skladu s ciljevima matične banke. Strategije obuhvaćaju postavljanje potrebnih organizacijskih okvira, integriranje ESG faktora u upravljanje rizicima, iskorištavanje prilika za razvoj zelenog poslovanja i smanjenje negativnog ekološkog utjecaja operacija. Tokom 2023. godine, OTP Grupa proširila je i produbila ESG aktivnosti u razvoju poslovanja i upravljanju rizicima na svim članicama Grupe.

Biljana Braithwaite (Brejtvejt), izvršna direktorica Sustineri Partners i osnivačica ESG Adria Samita, naglasila je kako OTP Grupa pokazuje kako odgovornost prema društvu i okolini može biti dobar preduslov održivog i stabilnog rasta.

“Sve veća posvećenost održivosti posebno je istaknuta u bankarskom sektoru, a OTP Grupa lider je na tom putu, i ponosni smo što su sa nama već drugu godinu zaredom”, dodala je Brejtvejt.

ESG Adria Samit održaće se od 24. do 26. aprila u Tivtu, pod sloganom “Djeluj sada za održivo sjutra”, i okupiće preko 450 učesnika iz regiona i šire. Ovaj događaj organizuju Sustineri Partners i Porto Montenegro, u partnerstvu s Vladom Crne Gore i pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...