fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSeFiskalizacija u 5 koraka: zašto je važno odmah započeti proces elektronske fiskalizacije?

eFiskalizacija u 5 koraka: zašto je važno odmah započeti proces elektronske fiskalizacije?

Podgorica, (26. mart 2021. godine) – Nakon serije tekstova na temu elektronske fiskalizacije, u kojima su pokrivene teme i nedoumice poput sertifikata za napredni elektronski pečat ili potpis, značaja stabilne internet konekcije, neophodnih aplikacija za izdavanje računa i elektronskih naplatnih uređaja, u posljednjem tekstu odgovaramo na dva najvažnija pitanja:

  • Koliko je vremena potrebno da se završi proces elektronske fiskalizacije, i
  • Zašto je važno početi odmah i na šta posebno treba obratiti pažnju?

Imajući u vidu da je privrednicima vrijeme najvažnije, Telekom se potrudio da proces prelaska na novi način fiskalizacije bude što kraći.

Nakon što korisnik odabere uređaj i aplikaciju za izdavanje računa, i u bilo kojoj od 14 poslovnica Telekoma širom Crne Gore ili u Biznis centru u Podgorici preda neophodnu dokumentaciju, odmah će mu biti izdat sertifikat, a njegova narudžba će biti proslijeđena odgovarajućoj partnerskoj kompaniji Telekoma.

U roku od 24 do 48 sati, partnerska kompanija kontaktira korisnika i dogovara detalje oko instalacije aplikacije za izdavanje računa i dostave uređaja.

Zašto je ipak važno što prije započeti sa tim procesom?

U Crnoj Gori, prema podacima Uprave prihoda, ima oko 30.000 registrovanih pravnih lica, dok je od početka godine oko 1.000 njih prešlo na novi sistem. Zbog toga je preporuka Telekoma da se u cio proces uđe što ranije, kako bi se izbjegle gužve u posljednjem trenutku jer vrijeme potrebno za implementaciju novih rješenja zavisi i od broja pristiglih zahtjeva i broja ljudi koji rade na terenu.

Što više kompanija bude odlagalo ovu obavezu koju moraju da ispune u naredna dva mjeseca, veća je vjerovatnoća da će završiti na listi čekanja.

Budući da je Uprava prihoda odredila 1. jun kao krajnji rok za prelazak na novi sistem poslovanja, Telekom je za buduće korisnike pripremio posebne povoljnosti, kako bi ih dodatno motivisali da na vrijeme implementiraju nove zahtjeve države i pomogli im da izbjegnu kašnjenja.

„Moram istaći da u odabiru partnera i rješenja treba voditi računa i o kvalitetnoj podršci u slučaju eventualnog zastoja u radu. Podsjećam da je zakonski rok za fiskalizaciju računa maksimalno 48 sati od njegovog izdavanja, a u slučaju prekoračenja roka slijede novčane kazne ili zatvaranje objekta.

Često se iza jeftinih rješenja koja postoje na tržištu krije nedostupna ili nestručna podrška kada se uređaj pokvari ili kada aplikacija ne može da izda račun u skladu sa propisima. U slučaju izmjena zakonske regulative, proizvođač aplikacije je dužan da istu prilagodi novim zakonskim propisima, tako da je važno da se radi o pouzdanoj kompaniji koja je u stanju da razumije i prati promjene, i odmah reaguje.

Zbog toga Telekom sarađuje sa dva renomirana partnera, DataLab.MN i VG eFiskal, koja već dugi niz godina stabilno posluju na crnogorskom tržištu, imaju razvijen sistem podrške na terenu i putem call centra, i što je najvažnije, veliko iskustvo kada su u pitanju fiskalizacija i fiskalne kase.

Vjerujemo da koncept koji smo ponudili tržištu – saradnja kompanija od kojih svaka u svom domenu nudi kvalitetnu komponentu neophodnu za fiskalizaciju: Crnogorski Telekom sertifikate i internet vezu, naši partneri softverska rješenja, uređaje i ekspertizu u poštovanju zakonskih propisa – garantuje svim privrednim subjektima da brzo i lako završe svoju obavezu. Kako kaze nas slogan: ‘Lako je jer mi radimo za vas’“, ističe Tanja Bokan, rukovodilac odjeljenja za digitalnu transformaciju u Telekomu.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi Telekoma mogu dobiti u Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici https://telekom.me/poslovni-korisnici/efiskalizacija

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...