fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽene moraju biti obrazovane kako bi bile ekonomski nezavisne

Žene moraju biti obrazovane kako bi bile ekonomski nezavisne

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Žene moraju biti obrazovane kako bi došle do ekonomske nezavisnosti, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić i dodala da je važno da znaju da znanjem mogu doći do cilja.

“Naš je zadatak da ženama damo mogućnost da se obrazuju i da znaju da svojim znanjem i obrazovanjem mogu doći do svog cilja”, kazala je Sekulić na biznis forumu koji je u srijedu organizovala NLB banka.

Sekulić je na forumu pod nazivom Žene u biznisu: Nova vrijednost crnogorske ekonomije, predstavila prošlogodišnje rezultate koji se tiču razvoja ženskog preduzetništva.

“Podatak da smo u prošloj godini imali 24 odsto preduzeća na čijem čelu su bile žene, kao i da 30 odsto preduzetnika u Crnoj Gori čine žene preduzetnice, ohrabruje, ali i podstiče da dodatno ulažemo napore kako bi ovaj broj bio veći”, poručila je Sekulić.

Sekulić je, kako je saopšteno iz NLB-a, podsjetila da je Vlada napravila Strategiju ženskog preduzetništva i Akcioni plan za njen razvoj.

“U prošloj godini smo uložili 1,6 miliona EUR za realizaciju aktivnosti iz Akcionog plana i postigli sporazum sa 11 opština u Crnoj Gori koje su opredijelile 144 hiljade EUR bespovratnih sredstava za žensko preduzetništvo u lokalnim budžetima”, dodala je Sekulić.

NLB banka je organizovala biznis forum sa ciljem da podstakne važan dijalog o ženskom preduzetništvu i doprinese kreiranju povoljnijeg ambijenta za njegov razvoj.

Glavni izvršni direktor NLB banke Podgorica, Martin Leberle, kazao je da ta finansijska institucija želi da podrži razvoj regiona.

“Život u našoj zemlji, blagostanje i napredak naših porodica većinom je na leđima žena, dok poslovna realnost u Crnoj Gori i dalje pripada muškarcima. Tu vidimo ogroman potencijal, ako pomognemo da se ta neravnoteža promijeni”, smatra Leberle.

Prema njegovim riječima, što više bude žena koje će preuzeti preduzetništvo i upravljanje, to će biti bolja budućnost za sve.

“NLB banka će se sa posebnom pažnjom baviti ovim poslovnim segmentom kroz novu kreditnu liniju namijenjenu ženskom preduzetništvu“, najavio je Leberle.

Najčitanije