fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršen kapitalni remont u HE Piva

Završen kapitalni remont u HE Piva

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) privodi kraju kapitalni remont i revitalizaciju još jednog agregata hidroelektrane (HE) Piva, kojoj će se produžiti radni vijek za još 40-ak godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost i pouzdanost u funkcionisanju.

“Investicioni ciklus za našu najveću elektranu vrijedan je blizu 17 miliona EUR i kontinuirano se, između ostalog, radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Do sada je uloženo oko deset miliona EUR”, kazali su iz EPCG.

Revitalizacija generatora A1 završena je 2017. godine, a nakon kapitalnog remonta i revitalizacije, do kraja jula u rad će biti pušteni i drugi generator. Vrijednost te investicije je preko dva miliona EUR, prenosi PR centar.

Direktor HE Piva, Dragomir Blagojević, kazao je da su izvršeni zahtjevni i složeni radovi na generatoru i radovi na turbinskoj opremi.

„Cilj nam je da se realizacijom projekata produži radni vijek elektrane za još 40-ak godina i da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u funkcionisanju ovog, za crnogorski elektro-energetski sistem, izuzetno važnog objekta, u dužem periodu”, saopštio je Blagojević.

EPCG je sa izvođačem, JV Litostroj Power iz Slovenije i ABB iz Italije zaključila ugovor u vrijednosti od preko deset miliona EUR za rekonstrukciju hidromašinske i elektro opreme agregata i postrojenja sopstvene potrošnje.

Vođa projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, Boško Božović, rekao je da je ugrađena oprema nove generacije na sistemu za sopstvenu potrošnju hidroelektrane, zamjena turbinske regulacije na agregatu A2 i novi sistem upravljanja agregatom.

„Ovom investicijom postižemo veću bezbjednost rada elektrane, automatizaciju upravljanja postrojenjima i elektranom u cjelini, osposobljavanje elektrane za moguće daljinsko vođenje te pružanje pomoćnih i sistemskih usluga za elektro energetski sistem Crne Gore“, naveo je Božović.

U okviru aktivnosti za 2021. godinu planiran je remont posljedenjeg trećeg generatora, a poziv za javnu nabavku je raspisan.

HE Piva je jedna od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu, a u pogonu je od 1976. godine.

Rekordnu proizvodnju od 1,28 hiljada gigavat sati (GWh) ostvarila je 2010. godine.

“Dobrim radom HE Piva je potvrdila da je veoma važna ne samo za EPCG, nego i opštinu i državu u cjelini, zbog čega menadžment nastavlja da ulaže u njeno održavanje i revitalizaciju”, zaključili su iz EPCG.

Najčitanije