fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZarubica: Zbog epidemije koronavirusa ne radi oko 30 hiljada ljudi

Zarubica: Zbog epidemije koronavirusa ne radi oko 30 hiljada ljudi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori, prema procjenama Saveza sindikata (SSCG), trenutno ne radi 25 hiljada do 30 hiljada ljudi zbog epidemije koronavirusa.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je da se posljedice koronavirusa reflektuju i reflektovaće se na sve segmente života.

“Država nastoji da ublaži negativan uticaj na ekonomiju i pomogne poslodavcima i zaposlenima”, rekao je Zarubica Anteni M.

On smatra da je realno, međutim, očekivati da će se trenutna situacija odraziti i na tržište rada, odnosno povećanje nezaposlenosti.

Zarubica je naveo da su najviše pogođeni zaposleni u turizmu, ugostiteljstvu, te jedan broj onih koji rade u trgovini.

“Napravili smo grubu procjenu. Trenutno ne radi oko 30 hiljada zaposlenih. To su većinom zaposleni u turizmu, ugostiteljstvu, dijelom u trgovini. Ne rade taksisti, frizeri ni male porodične firme”, kazao je Zarubica.

On je saopštio da će država pomoći poslodavcima koji zbog epidemije koronavirusa trenutno ne mogu da rade. O konkretnim mjerama i primjeni raspravljaće se na sastanku Radne grupe za ekonomske mjere u Ministarstvu ekonomije, a po nalogu premijera.

“U opticaju je isplata zarada, dijela zarada, oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa, pomoć kada su posrijedi krediti. Vjerujem da smo uspjeli da usaglasimo stavove sa poslodavcima. Vidjećemo koji je to model. Da li će biti određeno da država isplati minimalnu zaradu, a razliku poslodavci ili obratno”, rekao je Zarubica.

On smatra da treba voditi računa da ne bude zloupotrebe, da se ne dođe u situaciju da država uplati minimalnu zaradu, a da poslodavac zaposlenom da samo to.

On je podsjetio da su među onima koji trenutno ne rade, a imaju pravno na plaćeno odsustvo, oni koji imaju djecu mlađu od 11 godina.

“Tu je stav da država zaradu plati u punom iznosu”, dodao je Zarubica.

On je kazao da su mnogi u problemu zbog sive ekonomije i naveo da su brojni slučajevi da poslodavac ima više zaposlenih nego što je prijavio.

“U takvim situacijama odgovornost je na poslodavcu, jer država ne može učestvovati u pomoći za onoga ko nije prijavljen da je u radnom odnosu”, dodao je Zarubica.

Najčitanije