fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajednički turistički paketi posebna vrijednost projekta

Zajednički turistički paketi posebna vrijednost projekta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici turističke privrede Crne Gore i Albanije kreirali su pet turističkih paketa prilagođenih djeci u prekograničnom regionu, koji će biti promovisani putem različitih kanala, turističkih organizacija i agencija.

Turistički paketi kreirani su tokom četvrte regionalne radionice razmjene znanja, koju je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) – Zid, u okviru projekta pod nazivom Turizam prilagođen djeci u prekograničnom regionu.

Glavni cilj dvodnevne radionice, na kojoj su učestvovali predstavnici turističke privrede Bara (Dobre vode, Čanj, Virpazar), Ulcinja, Andrijevice u Crnoj Gori, a oblasti Skadar i Lježe u Albaniji, bio je stvaranje zajedničke turističke ponude prilagođene djeci u prekograničnom regionu.

Izvršna direktorica ADP – Zid, Sanda Rakočević, kazala je da je radionica bila posvećena poboljšanju prekogranične saradnje u turizmu između Crne Gore i Albanije i da su tokom ova dva dana radili na konkretnom razvoju prekogranične ponude.

„Na kraju dana imamo nekoliko paketa u kojima će biti zastupljeni predstavnici turističke privrede iz Crne Gore i Albanije. Paketi će biti pripremljeni tako da mogu da budu korisni i jednima i drugima i služiće za razvoj privrede u ovoj regiji, poboljšanju prekogranične komunikacije i promovisanju ovog dijela Balkana kao jedinstvene turističke ponude“, navela je Rakočević.

Ona je podsjetila da se projekat Child friendly turizam realizuje u Crnoj Gori i Albaniji od 2018. godine.

„Ovo je treća godina realizacije. Originalna zamisao je bila da se projekat realizuje dvije godine, ali zbog pandemije koronavirusa, koja je poremetila način funkcionisanja i rada, projekat je produžen“, objasnila je Rakočević.

Ona je navela da su došli do konkretnog proizvoda, koji čine turistički paketi u kojima su zastupljeni predstavnici turističke privrede iz Crne Gore i Albanije.

Kako je dodala Rakočević, sam projekat je podržan kroz IPA prekogranični program saradnje Crna Gora – Albanija i kofinansiraju ga Ministarstvo javne uprave, digitalno društvo i mediji Crne Gore.

„Sve što radimo, radimo u cilju razvoja i unapređenja prekogranične saradnje i razvoja turističke privrede u pograničnoj regiji Crna Gora Albanija“, istakla je Rakočević.

Profesorica Fakulteta za biznis i turizam Budva, Olivera Popović, saopštila je da joj je zadovoljstvo što od početka učestvuje u projektu Child friendly turizam, kao i da su učesnici radionice uložili posebnu snagu i energiju da predstave ponudu na najbolji mogući način.

„Učesnici regionalne radionice su sjajni. Bez obzira na otežavajuće okolnosti, koje se tiču situacije u kojoj se nalazi turizam, ne samo u Crnoj Gori, nego i širom svijeta, mi smo odlučili da vrijedno radimo, napravimo zajedničke pakete prekogranične saradnje, što je negdje posebna vrijednost projekta“, rekla je Popović.

Ona je kazala da će ti paketi nakon radionica biti uspješno promovisani putem lokalnih turističkih organizacija, nacionalne turističke organizacije i turističkih agencija, kako u Crnoj Gori, tako i u Albaniji.

Svi učesnici radionice, koju je organizovao ADP Zid, imali su priliku da uspostave nova partnerstva, podsticanjem i širenjem prekogranične saradnje i umrežavanja.

ADP Zid projekat Turizam prilagođen djeci u prekograničnom regionu realizuje kroz prekogranični program Crna Gora – Albanija u partnerstvu sa Centrom Djeca danas (KFS) iz Albanije.

Turizam prilagođen djeci u prekograničnom regionu jedan je od osam projekata koje podržava IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Fotogalerija sa radionice:

« of 2 »

Najčitanije

Podrška za unapređenje privrednog ribolova na Skadarskom jezeru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvalo je zainteresovane da se do...