fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa domaćinstva niža cijena korišćenja sistema za narednu godinu

Za domaćinstva niža cijena korišćenja sistema za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijena korišćenja prenosnog i distributivnog sistema za narednu godinu će za domaćinstvo sa dvotarifnim mjerenjem i sa prosječnom potrošnjom električne energije biti manja 1,32 odsto u odnosu na ovogodišnju, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Odbor RAE danas je donio odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena energetskim subjekatima. Odlukama su utvrđene cijene za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema za sve kategorije korisnika, koje će se primjenjivati u narednoj, 2021. i 2022. godini.

“Cijene za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema predstavljaju dio cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca. Utvrđene cijene korišćenja sistema će za domaćinstvo sa dvotarifnim mjerenjem biti u konstantnom padu u predstojeće tri godine”, navodi se u saopštenju.

Iz RAE su naveli da će dodatni pad cijene korišćenja sistema biti kod domaćinstava koja imaju manje potrebe za angažovanjem kapaciteta, odnosno kod domaćinstava priključne snage do osam kilovati (kW), kod kojih je fiksna komponenta angažovanja kapaciteta smanjena za više od pola u odnosu na ovu godinu.

“Ova kategorija kupaca predstavlja oko deset odsto ukupnog broja kupaca priključenih na distributivni sistem”, objasnili su iz RAE.

Odbor RAE je odlučivao po zahtjevu Crnogorskog elektroprenosnog (CGES) i elektrodistributivnog sistema (CEDIS), kao i Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Iz RAE su saopštili da utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod, prosječno na godišnjem nivou, za CGES iznosi 29,15 miliona EUR, za CEDIS 82,15 miliona EUR, a za COTEE 724,51 hiljadu EUR.

Odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknada za CGES, CEDIS i COTEE, dostavljaju se podnosiocima zahtjeva i snabdjevačima radi formiranja konačnih tabela s cijenama.

Nove cijene struje će se primjenjivati od 1. januara.

Najčitanije