fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street: Skok cijena nafte podstakao rast indeksa

Wall Street: Skok cijena nafte podstakao rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi porasli zahvaljujući rekordnom dnevnom skoku cijena nafte, zbog čega su šokantni podaci o rastu broja nezaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pali u drugi plan.

Dow Jones skočio je 469 bodova ili 2,24 odsto, na 21.413 bodva, dok je S&P 500 porastao 2,28 odsto, na 2.526 bodova, a Nasdaq indeks 1,72 odsto, na 7.487 bodova, piše Hina.

Pritom je najviše, više od devet odsto, porastao S&P indeks energetskog sektora, jer su cijene nafte skočile više od 20 odsto nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi podržale cijene.

S&P indeks energetskog sektora pao je od početka godine više od 50 odsto, jer je zbog usporavanja rasta svjetske ekonomije pala potražnja za naftom, dok su istovremeno Saudijska Arabija i Rusija pokrenule cjenovni rat kako bi povećale svoj tržišni udio.

Kako su cijene nafte pale na najniži nivo od 2002. godine, što šteti objema stranama, čini se da su Saudijska Arabija i Rusija spremne za dogovor.

Zahvaljujući tome, u četvrtak je na američkom tržištu cijena barela skočila 24,7 odsto, a na londonskom tržištu 21,5 odsto.

U sjeni toga ostalo je saopštenje prema kojem je prethodne sedmice broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za rekordnih 6,65 miliona, znatno više nego što se očekivalo.

Sedmicu dana prije, broj nezaposlenih porastao je za 3,3 miliona.

Šokantne brojke svjedoče o teškim posljedicama pandemije koronavirusa, koje su pogodile najveću svjetsku ekonomiju nakon što je građanima širom SAD-a saopšteno da ostanu kod kuće, a kompanije su obustavile poslovanje.

Strateg u kompaniji TD Ameritrade, JJ Kinahan, kazao je da je mala pobjeda to što tržište nakon tako loših podataka nije palo.

“Tržište se priprema i za mnoge druge loše podatke”, kazao je JJ Kinahan.

On je dodao da i narednih dana očekuje vrlo nesigurno trgovanje jer slijede nova saopštenja o kretanjima u ekonomiji, ali i sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 4,3 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, a u drugom 10,9 odsto, što znači da se očekuje recesija zarada, pad zarada dva kvartala uzastopno.

I na evropskim berzama cijene dionica u četvrtak su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,47 odsto, na 5.480 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 osto, na 9.570 bodova, a pariski CAC 0,33 odsto, na 4.220 bodova.

Najčitanije