fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao treći dan zaredom

Wall Street pao treći dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u četvrtak su značajno pale, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treću sedmicu uzastopno, jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones je pao 0,89 odsto na 34.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 odsto na 4.482 poena, a Nasdaq indeks 1,3 odsto na 14.154 boda.

U prvom dijelu trgovanja indeksi su bili u pozitivnom području, jer je dio ulagača procijenio da je, nakon dva dana oštrog pada cijena dionica, dobra prilika za kupovinu, prenosi Hina.

No, kasnije je talas kupovine popustio, pa su indeksi ponovno, treći dan zaredom, značajno pali.

„Čini se da nije bilo povjerenja, pa je kupovina izgubila na zamahu”, rekao je potpredsjednik u firmi Charles Schwab, Randy Frederick.

Od 11 najvažnijih sektora, u njih deset cijene dionica su pale, a samo je jedan, uslužni, blago porastao.

Nasdaq indeks zaronio je još dublje u područje korekcije, pa je sada oko 12 odsto ispod rekordne vrijednosti, dostignute u novembru prošle godine.

To je posljedica daljeg pritiska na tehnološki, ali i druge dioničke sektore koji se temelje na rastu, jer u očekivanju povećanja ključnih kamata američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), povišeni su prinosi na američke državne obveznice.

Na referentne desetogodišnje obveznice prinosi su dostigli gotovo 1,9 odsto, najvišu vrijednost u dvije godine, dok su se još početkom godine kretali oko 1,5 odsto.

Prinosi brzo rastu, jer se špekuliše da bi Fed mogao agresivnije da zaoštri monetarnu politiku nego što se očekivalo, kako bi suzbio inflaciju koja je dostigla najviše nivoe u skoro 40 godina.

Analitičari procjenjuju da bi Fed već u martu mogao povećati ključne kamate za 0,25 procentnih poena, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je počela sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja.

Rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Do sada je izvještaje objavilo više od 60 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je preko 70 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.585 bodova, ali je frankfurtski DAX porastao 0,65 odsto na 15.912 poena, a pariski CAC 0,3 odsto na 7.194 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije