fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlast u Tivtu da definiše set mjera podrške privredi i građanima

Vlast u Tivtu da definiše set mjera podrške privredi i građanima

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) iz Tivta traže da opštinska vlast definiše set mjera podrške lokalnoj privredi i građanima u stanju potrebe, koje bi doprinijele ublažavanju posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Iz Opštinskog odbora SDP-a su kazali da mjere koje je država usvojila onemogućavaju rad velikog broja predizeća u Tivtu.

“Zbog toga je jasna i nedvosmislena obaveza lokalne uprave da na ovu činjenicu odgovori na ozbiljan i odgovoran način, kako bi se očuvala radna mjesta i mnogi poslovi u tivatskoj opštini”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Posebno su, kako tvrde, ugroženi sektori ugostiteljstva i turizma koji predstavljaju okosnicu razvoja Tivta, zbog čega fokus hitnih ekonomskih mjera mora biti usmjeren na te djelatnosti.

“Neophodno je da se subjekti, koji usljed sile nijesu u mogućnosti da posluju, oslobode plaćanja svih lokalnih naknada i taksi i troškova zakupa poslovnog prostora”, kazali su iz SDP-a.

Oni su dodali da se moraju obezbijediti subvencije dijela troškova zarada i doprinosa, kao i naknada za vodu, struju i internet ugroženim subjektima.

To se, kako su objasnili iz SDP-a, posebno odnosi na male privrednike, kojima je tu pomoć potrebno obezbijediti kako bi se sačuvala radna mjesta.

“Cilj ovih mjera na prvom mjestu je da ne bude otpuštanja zaposlenih u privatnom sektoru”, navodi se u saopštenju.

U SDP-u smatraju da je neophodno i odlaganje plaćanja poreza na nepokretnost za sve građane i kompanije koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti.

“Lokalna uprava je dužna da donese i adekvatan paket socijalnih mjera za najugroženije građane. U tom smislu je neophodno izdvojiti 250 EUR za socijalno najugroženije porodice u tivatskoj opštini za vrijeme dok traju vanredne mjere. Neophodno je izdvojiti i određena sredstva za Opštu bolnicu u Kotoru”, poručili su iz SDP-a.

U toj partiji smatraju da je to minimum mjera koje je lokalna uprava obavezna da usvoji, nezavisno od mjera koje država donosi.

“Bez adekvatne pomoći države i opštine privredna supstanca Tivta bi bila dovedena u pitanje, a jedan broj naših sugrađana na ivicu gole egzistencije”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije