fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlasnici izletničkih brodova zadovoljni glavnom sezonom

Vlasnici izletničkih brodova zadovoljni glavnom sezonom

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Glavna turistička sezona za vlasnike turističkih brodova u Herceg Novom ispunila je očekivanja, međutim, nije uspjela da nadoknadi izostanak predsezone, budući da su posljednji u lancu uslužnog sektora kod kojih počinje sezona.

Vlasnici izletničkih brodova su kazali za Radio Jadran da ostvarena posjeta varira od 40 do 50 odsto u odnosu na uporednu 2019. godinu.

Cijene izleta snižene su 20 odsto, a brodari se nadaju da će, u zavisnosti od vremena i gostiju, moći da rade još čitav mjesec. Izleti po zalivu su redukovani na dva do tri puta sedmično, dok do Rosa, Žanjica ili Njivica voze svakim danom, ali takođe po redukovanom voznom redu.

Flota izletničkih brodova Pajo, pod čijim imenom je deset plovila, ovog ljeta angažovala je polovinu kapaciteta.

Vlasnik brodova, Duško Sučević, kazao je da je predsezona izostala, a veće interesovanje za izlete počelo je naglo, od sredine jula.

„Oko 40 dana radili smo baš dobro, ali je ova kiša proteklih dana učinila da je oko 80 odsto ljudi otišlo iz grada, dakle kao što je sezona naglo počela, naglo je i okončana. Redukovali smo broj vožnji, na svaki drugi dan kroz Boku”, rekao je Sučević.

On je kazao da su radili ove godine sa pet brodova, koje su postepeno aktivirali.

“U avgustu jeste bilo posla i bilo je ok, dok smo maj i jun vozili po dva puta sedmično. Predsezonu ne možemo nadoknadit, ali 15 dana jula i avgust bili su odlični, na nivou 2019. Ipak, kad se sve ukupno pogleda, normalna sezona je izostala, na nekih smo 35 do 40 odsto od onoga što bi bilo da je sezona normalna”, ocijenio je Sučević.

Gosti su uglavnom bili iz okruženja, iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, koji, kako je naveo, nijesu iste platežne moći kao Evropljani, zbog čega su i cijene izleta spuštene 20 odsto.

„Nije jednostavno prodati izlete, jer čovjek kad dođe na more bez velikih finansija, mora da prespava, da se hrani, a da li će na izlet je upitno. Najbolje su se prodavali najjeftiniji izleti do Žanjica, ili autobuski do Dubrovnika“, naveo je Sučević.

On smatra da će sigurno raditi do kraja septembra, zbog unaprijed bukiranih aranžmana, a nada se da bi neke vožnje mogle da se realizuju i nakon 1. oktobra.

Flota izletničkih brodova Petar ovog ljeta aktivirala je svih šest plovila – pet brodova i gliser, koji su osim za dnevne izlete, bili rentirani i za rođendanske proslave i manje svadbe.

Vlasnik Vladeta Mirković kazao je da su zadovoljni glavnom sezonom, kao i da je ispunjeno više od očekivanog.

„Mislim da smo uspjeli da ostvarimo nekih 50 odsto prometa kojeg smo imali u uporednoj 2019. godini, uključujući i narednih nekoliko dana postsezone. Špic sezona je bila dobra, ali fali pred i postsezona, kao i vožnji radnim danima“, ocijenio je Mirković.

Osim ustaljenih izletničkih tura po Boki, te vožnji do Rosa, Žanjica, Njivica, Plave špilje, dio flote su iznajmljivali za privatne ture – svadbe, rođendane i izlete.

„Sredinom jula je počeo intenzivan rad, pa smo sada na 30 odsto kapaciteta. Nadamo se da ćemo što duže biti u funkciji. Izlete po Boki radimo sada svaki drugi dan, dok do Žanjica idemo svaki dan“, dodao je Mirković.

Cijene izleta za Novljane, domaće turiste, odnosno turiste iz regiona bile su snižene 20 odsto, dok su za strance ostale na nivou iz 2019. godine.

U obje flote cijene izleta po Boki iznosile su 20 EUR, odnosno 25 EUR, dok se do Žanjica moglo za deset EUR, odnosno 15 EUR, uključujući obilazak Plave špilje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...