fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada osnovala Fond za inovacije

Vlada osnovala Fond za inovacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je donijela odluku o osnivanju Fonda za inovacije Crne Gore koji će osigurati sprovođenje inovacione politike kroz obezbjeđivanje i realizaciju sredstava za podsticanje inovacione djelatnosti.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je Vlada tu odluku donijela na današnjoj sjednici, u skladu sa Programom rada Vlade za drugi kvartal.

“Osnivanjem Fonda ostvaruje se sinergijski učinak svih aktera koji se bave inovacijama i pokazuje jasno opredjeljenje Crne Gore da još snažnije orjentiše svoj razvoj prema društvu baziranom na znanju i inovacijama”, navodi se u saopštenju.

Fond za inovacije Crne Gore ima za cilj da, kako se precizira, značajno ojača inovativno preduzetništvo u zemlji, doprinese efikasnijoj implementaciji Strategije pametne specijalizacije kao i podizanju apsorpcionih kapaciteta u privlačenju EU fondova i pripremi za Evropske strukturne i investicione fondove.

Ministarstvo ekonomskog razvoja obavlja nadzor nad radom Fonda, a sam proces osnivanja i početka rada Fonda podržan je od partnera iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

“Fond će početna sredstva za svoje djelatnosti osiguravati iz državnog budžeta, ali već u vrlo skoroj budućnosti i privlačenjem međunarodnih sredstava, posebno iz EU izvora finasiranja. Upravo će i Fond biti jedna od važnih institucija na putu približavanja Crne Gore EU”, naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da se osnivanjem nove institucije usmjerene ka inovativnom preduzetništvu odgovora i postojećim potrebama tržišta za stimulisanjem inovativnosti, a kroz razvoj novih instrumenata finansiranja podstaći će se biznis sektor da značajno poboljša svoju konkurentnost i postane međunarodno prepoznat.

Najčitanije