fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeliko interesovanje za kredite za likvidnost

Veliko interesovanje za kredite za likvidnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojnom fondu (IRF) je za sedmicu stiglo 430 zahtjeva za kreditnu podršku, u proceduri obrade je preko 130 prijava, a donijeto je već 12 odluka.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, kazao je za Radio Crne Gore da su najviše prijava dostavila mala i mikro preduzeća i tražila zajmove od deset hiljada, 20 hiljada i 30 hiljada EUR.

„Mi smo dobili već 430 zahtjeva. Sa današnjim danom već je 136 u proceduri. Donijeto je 12 odluka o dodjeli, a biće ih još danas i sjutra, jer radimo i za vikend“, naveo je Vukčević, prenosi portal RTCG.

Od prošle sedmice privredi su na raspolaganju krediti IRF-a za likvidnost, kao dio paketa ekonomskih mjera za suočavanje sa krizom izazvanom koronavirusom.

Novac može biti utrošen za nabavku proizvoda, sirovina, plaćanje zakupa i isplatu zarada.

Za zajamove IRF-a zainteresovani su brojni poslodavci, ali trenutno je fokus na mala, mikro i srednja preduzeća.

„Oni uglavnom traže iznose od deset hiljada, 20 hiljada, ili 30 hiljada EUR. Bilo je zahtjeva i za maksimalni iznos, koji je limitiran na tri miliona, ali moramo imati humanosti, odgovornosti i dati prioritet onima kojima su sredstva zaista neophodna u sadašnjim uslovima poslovanja“, rekao je Vukčević.

On je ponovio da kredit dobijen od IRF-a ne može biti iskorišćen za vraćanje zajma u poslovnoj banci.

„Zaista to ne, jer dati nekom kredit sa kamatom od 1,5 odsto da bi vratio kredit kod banke sa kamatnom stopom od pet odsto, bila bi klasična zloupotreba“, poručio je Vukčević.

Unija poslodavaca (UPCG) je u predlozima dostavljenim Radnoj grupi za izradu novog paketa mjera tražila da IRF koriguje kamatu u sadašnjim uslovima poslovanja privrede na pola, odnosno 1,2 odsto.

„Lako je Uniji predlagati takve mjere a ne napraviti analizu. Ne možete da kupite nešto za jedan EUR, a da ga prodate za 50 centi. Takva računica je proizvoljna“, smatra Vukčević.

Za najnoviju kreditnu liniju Fonda, prijave se dostavljaju elektronski.

Najčitanije