fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVeliko interesovanje građana za novogodišnja putovanja

Veliko interesovanje građana za novogodišnja putovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici turističkih agencija zadovoljni su interesovanjem građana za aranžmane koji se tiču novogodišnjih putovanja, a cijene su uglavnom ostale na nivou prije pandemije.

Iz agencije Gallileo su agenciji Mina-business kazali da su novogodišnji praznici generalno uvijek bili najpopularniji period za putovanja i da se najveći broj realizovanih aranžmana ostvarivao upravo u tom periodu.

„Nažalost, prethodne godine, zbog cjelokupne situacije sa koronom, praktično da i nije bilo novogodišnjih putovanja ka nekim daljim destinacijama. Kako se turizam polako oporavlja i putovanja se vraćaju. Možemo reći da će za predstojeće novogodišnje praznike situacija biti značajno bolja, jer već sada imamo dobro interesovanje za novogodišnje praznike“, rekli su iz Gallilea.

To se, kako su objasnili, ne može porediti sa godinama prije pojave koronavirusa, ali ohrabruje to što crnogorski državljani opet planiraju i razmišljaju o putovanjima.

Oni su naveli da je ponuda agencije Gallileo uglavnom usklađena sa aktuelnim pravilima koja važe za brojne destinacije, odnosno to će biti putovanja do onih destinacija do kojih putnici mogu doći na što lakši način.

Za predstojeće novogodišnje praznike ta turistička agencija je objavila aranžmane za Istanbul, Atinu, Solun, Dalmaciju, Ohrid i Budimpeštu.

„To je značajno manji broj destinacija u odnosu na 2019. godinu, ali moramo se prilagođavati trenutnoj situaciji. Interesovanje je za sada odlično i ako bismo cijenili po trenutnim rezervacijama, mogli bi reći da će svi planirani aranžmani biti i realizovani“, naveli su iz Gallilea.

Cijene aranžmana, kako su objasnili, uvjek zavise od više okolnosti, kao što su dužina trajanja aranžmana, kvalitet hotela, kao i da li je prevoz avionski ili autobusom.

„Konkretno za novogodišnje praznike, najjeftiniji aranžman je za Ohrid, koji iznosi 100 EUR. Nešto skuplji su aranžmani za Solun i Split, koji koštaju 125 EUR i 135 EUR. Za autobuski aranžman od šest dana do Atine ili Istanbula potrebno je izdvojiti 185 EUR, dok je najskuplji u ponudi avionski aranžman za Istanbul u trajanju od pet dana, koji iznosi 440 EUR. To su generalno cijene koje se nijesu puno mijenjale u odnosu na 2019“, precizirali su iz Gallilea.

Na pitanje koje procedure građani moraju ispoštovati kada je riječ o mjerama zbog aktuelne epidemiološke situacije, iz Gallilea su odgovorili da, nažalost, u ovom trenutku postoje brojna ograničenja za određene destinacije.

Uglavnom su to ograničenja u vidu obavezne potvrde o vakcinaciji ili posjedovanja PCR testova.

Ima, kako su dodali, i onih država koje kao uslov za ulazak na njihovu teritoriju zahtijevaju i vakcinu i PCR test.

„Žao nam je što su to neke od destinacija koje najčešće posjećujemo i koje naši putnici najviše vole, kao što je na primjer Italija. Upravo zbog takvih pravila te destinacije uglavnom nemamo u ponudi, već je akcenat na državama poput Turske, Grčke, Egipta i zemalja regiona, do kojih putnici mogu doći na značajno jednostavniji način, uz ispunjenje samo jednog od navedenih uslova – vakcina ili test“, rekli su iz Gallilea.

Oni su kazali da ih posebno raduje činjenica da je jedan veliki broj njihovih dugogodišnjih putnika vakcinisan, što samo po sebi olakšava realizaciju putovanja, a takođe uliva dodatnu sigurnost i bezbjednost putnika, što je svakako najvažnije.

Iz turističke agencije Guliver agenciji Mina-business su saopštili da je interesovanje građana za novogodišnja putovanja ove godine u skladu sa epidemiološkom situacijom.

„Uglavnom su zaintersovani vakcinisani građani, ali ima i onih koji se još nijesu vakcinisali“, rekli su iz Gulivera.

Najveće interesovanje je za zemlje regiona kao i Istanbul, Atinu, Barselonu, Solun, Hurgadu i Dubai.

„Od početka pandemije građani se kasnije odlučuju za prijave, tako da nemamo rasprodatih aranžmana, ali su nam svi polasci u ovom momentu sigurni“, napomenuli su iz Gulivera.

Cijene aranžmana su, kako su naveli, na nivou cijena prije pandemije.

„Najpovolnjiji su aranžmani za Ohrid i Solun, a najskuplji za Egipat i Dubai“, dodali su iz Gulivera.

Komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju, iz Gulivera su saopštili da se mjere često mijenjaju, tako da ne mogu da znaju kakve će biti za novogodišnje praznike, ali se nadaju da će ostati kakve su i sada.

„Po trenutnim uslovima, za boravak u većini zemalja koje imamo u ponudi potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan rapid antigen test ne stariji od 48 sati, ili dokaz o vakcinaciji – da je od druge doze vakcine prošlo minimum 14 dana“, objasnili su iz Gulivera.

Za Španiju, Njemačku i većinu zemalja Evropske unije (EU) je potrebna isključivo vakcina.

„Takođe, svaka država ima određene zdravstvene formulare koje je potrebno ispuniti pred polazak“, dodali su iz Gulivera.

Iz agencije Montesol Travel su saopštili da je ove godine, na njihovo veliko iznenađenje, interesovanje građana za novogodišnja putovanja baš veliko.

„Bez obzira na situaciju, naši građani su željni putovanja. Najviše interesovanje vlada za Dubai, Hurgadu, Barselonu, Istanbul, uglavnom destinacije gdje može da se putuje bez vakcina, ili putnici koji imaju obje doze pa mogu da putuju u sve zemlje koje su otvorene za turiste“, kazali su iz Montesola.

U Montesolu tvrde da nikada povoljniji aranžmani nijesu bili.

„Kada ste mogli poći za Barselonu za 160 EUR avionska karta i smještaj? Hurgada na sedam noći od 490 EUR. Ako uzmemo u obzir da je avionska karta do Beograda 120 EUR, aranžmani su stvarno povoljni“, smatraju u Montesolu.

Na pitanje šta će građani morati da ispoštuju kada su u pitanju mjere, iz Montesola su odgovorili da sve zavisi od država u koje putuju – negdje može samo sa vakcinom, a negdje samo PCR ili brzi test.

„Svako treba da ima individualnu odgovornost, a to je držanje distance, nošenje maske i naravno vakcina. Procedura je jednostavna, svaka zemlja ima različite uslove za ulazak koji nijesu komplikovani“, zaključili su iz Montesola.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...