Naslovnica MINA Business Investicije Uz podršku Kineza gradiće elektrane na kinetički pogon

Uz podršku Kineza gradiće elektrane na kinetički pogon

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podgorička kompanija World vision corp (WVC) namjerava da, prema riječima jednog njenih od osnivača i suvlasnika, Sretena Đuretića, u Crnoj Gori izgradi prve elektrane na kinetički pogon, uz strateškog partnera China Rainbow International Investment (CRIIC).

Đuretić je poručio da ta kompanija s jedne strane raspolaže tehnologijom, a sa druge sposobnim partnerom kineskom državnom firmom China Rainbow International Investment (CRIIC), spremnom da u Crnoj Gori investira i u elektrane snage veće od 100 megavati (MW).

Đuretić je saopštio Pobjedi da je kinetička energija najjeftinija i najzelenija energija, kao i da će ta kompanija predložiti Vladi da ti energetski objekti na kinetički pogon uđu u zakon o zelenoj energiji.

Đuretić je naveo da je kompanija World vision corp u saradnji sa svojim strateškim partnerom za Evropu kineskom kompanijom CRIIC, već više od četiri godine pratila razvoj projekta takozvane kinetičke energije njemačko-švajcarskog holdinga Save the Planet, i sada je nosilac projekta, a uskoro i licencirani partner za teritoriju Crnu Gore i Srbije.

“Kada je to sve počelo, malobrojni su oni koji su bili spremni da se izbore sa svim predrasudama i realnim preprekama koje su prije svega dolazile od interesnih grupa kojima nije bilo pogodno da se ova najzelenija i najjeftinija energija utemelji na tržištu uvijek neophodne i deficitarne energetike. Razlog je veoma jasan i leži u velikoj isplativosti ove tehnologije u odnosu na sve ostale”, kazao je Đuretić.

Prema njegovim riječima, vrijeme povrata te investicije je mnogo brže nego u slučajevima elektrana na druge vidove energije.

“Cijena proizvodnje je u periodu otplate investicije manja od tri centa za jedan kilovat (kW), sa vremenom otplate investicije od svega nešto više od pet godina”, rekao je Đuretić.

On je naveo da ti projekti i tehnologija ne zahtijevaju nikakve koncesije, niti subvencije za zelenu energiju.

Najčitanije

Dobre ekonomske rezultate privremeno prekinula pandemija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Prosječna stopa rasta crnogorske ekonomije će, prema sadašnjoj projekciji, za period...