fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojili niz mjera za ublažavanje finansijske situacije građana i privrede

Usvojili niz mjera za ublažavanje finansijske situacije građana i privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni grad Podgorica usvojio je veći dio mjera i rokova u cilju ublažavanja finansijske situacija građana i preduzeća izazvane epidemijom koronavirusa, koje je predložio Građanski pokret URA.

Građanski pokret URA proslijedio je set mjera svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, čijim usvajanjem bi se ublažila finansijska situacija građana i kompanija koji nijesu u mogućnosti da obavljaju privrednu djelatnost tokom trajanja pandemije.

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da su zadovoljni što je došlo do usvajanja njihovih predloga, ali smatraju da bi tom prilikom trebalo konsultovati i lokalne Skupštine, koje bi trebalo sazivati virtuelnim putem.

Od 15 mjera koja je URA predložila, Glavni grad je u potpunosti usvojio nekoliko, između ostalog da se umanji iznos lokalnih komunalnih taksi za otvorene i zatvorene bašte, pokretne tezge i slobodno-stojeće vitrine, za sve firme koje zbog pandemije nijesu u mogućnosti da obavljaju privrednu djelatnost.

„Usvojena je i mjera koja podrazumijeva ukidanje rente zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Glavnog grada na period od 90 dana, za sve pojedince i kompanije koji zbog epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost“, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Usvojena je i mjera koja podrazumijeva ukidanje rente zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu preduzeća čiji je osnivač Skupština Glavnog grada – Sportski objekti i Tržnice i pijace, za sve subjekte koji zbog pandemije nijesu u mogućnosti da obavljaju svoju privrednu djelatnost.

Usvojeno je i odlaganje prinudne naplate poreskih obaveza za sva preduzeća i pojedince, na period trajanja pandemije, kao i odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica za sva preduzeća i pojedince.

URA smatra da dio važnih mjera ipak nije usvojen ili je samo djelimično usvojen.

„Za suštinsko finansijsko ublažavanje posljedica pandemije potrebno je usvojiti mjere u potpunosti i privremeno se odreći profita koji Glavni grad ostvaruje naplatom svojih usluga“, navodi se u saopštenju.

U Građanskom pokretu URA smatraju da je, u prvom redu, potrebno umanjiti račune za vodu i odvoz smeća u iznosu od 50 odsto za sve građane, na period od 90 dana.

„Nemamo dilemu da bi najjače gradsko preduzeće, Vodovod i kanalizacija, uz racionalizaciju tekućih troškova, bez većih problema to moglo uraditi. Takođe, pored umanjenja, potrebno je i odložiti naplatu poreza na nepokretnost, kao i ukinuti naplatu parkinga tokom trajanja pandemije“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije