fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUstavna obaveza Vlade da do kraja marta dostavi predlog budžeta

Ustavna obaveza Vlade da do kraja marta dostavi predlog budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavna obaveza Vlade je da do kraja marta podnese predlog budžeta Skupštini, saopštio je istraživač u Institutu Alternativa Marko Sošić i dodao da se privremeno finansiranje može nastaviti dok god budžet ne bude usvojen.

“Skupština ne mora usvojiti budžet, već se privremeno finansiranje može nastaviti dok god budžet ne bude usvojen, u teoriji i do kraja godine. Glasanje protiv budžeta od parlamentarne većine bio bi znak nepovjerenja Vladi, a ne čin uzrokovan zamjerkom na sam sadržaj budžeta”, rekao je Sošić za Dan.

On je naveo da sve što je u budžetu, a nije odraz postojeće zakonske obaveze, može se doraditi ili amandmanski promijeniti.

Vlada je krajem decembra odlučila da ne dostavlja Skupštini predlog budžeta do 31. decembra, već da pređe na privremeno finansiranje, a da do 31. marta Skupštini dostavi predlog zakona o budžetu.

Tada su iz nove Vlade kazali da ne mogu da dostave budžet koji je pripremala bivša vlast, te da nijesu imali dovoljno informacija o stanju u državnoj kasi.

“Privremeno finansiranje je nedovoljno detaljno regulisano u našem pravnom okviru, jer se do sada nije ni dešavalo na centralnom nivou”, rekao je Sošić.

On je naveo da jedino pravilo glasi da, ukoliko se zakon o budžetu ne donese, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj godini, a da nijesu posebno tretirani ni izuzeci za limite potrošnje koji bi se odnosili na otplatu duga i kamatu za otplatu duga, ili troškove kofinansiranja donacija.

U Ustavu u članu 110 piše da Vladi prestaje mandat ukoliko ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine. Odnosno, ako ga do tog datuma ne dostavi Skupštini.

Taj scenario, sudeći prema sadašnjem stanju stvari, nije realno očekivati, jer bi po najavama i premijera Zdravka Krivokapića i resornog ministra Milojka Spajića predlog na Vladi trebalo da bude usvojen do kraja marta.

Najčitanije