fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsprotivili se postavljanju probne 5G mreže

Usprotivili se postavljanju probne 5G mreže

Bijelo Polje, (MINA-BUSINESS) – Grupa nevladinih organizacija (NVO) sa sjevera usprotivila se danas postavljanju probne 5G mreže u Bijelom Polju i Beranama, koja je puštena u srijedu na period od 30 dana.

Oni tvrde da je u pitanju nezakonito ponašanje Crnogorskog Telekoma, koji je postavio probnu stanicu bez, kako su naveli, bilo kakve javne tribine i predstavljanja elaborata za procjenu uticaja na životnu sredinu i zdravlje građana.

Predsjednik NVO Bjelopoljski demoktratski centar, Zdravko Janjušević, rekao je da je Telekom, puštajući prije par dana probnu 5G mrežu u Bijelom Polju i Beranama, postupila nezakonito, bahato i arogantno, ne razmišljajući o zdravlju ljudi, prenosi portal Vijesti.

Građani su, kako je objasnio, tom prilikom bili u potpunosti izopšteni iz cjelokupne procedure.

Janjušević je na konferenciji za medije rekao da je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) izdala odobrenje za testiranje, ali da nije bilo javne rasprave.

Civilni sektor se pita da li su sprovedena mjerenja zračenja i koliki je uticaj elekromagnetnog zračenja na građane. Zamjeraju i što elaborat koji je uradio Elektrotehnički fakultet nije javno prezentovan.

“Elaborat je rađen daleko od očiju javnosti. Građani Crne Gore, a konkretno građani Bijelog Polja i Berana, nijesu upoznati sa elaboratom, da li on nosi određenu štetu i rizike za građane ovih opština”, naveo je Janjušević.

Civilni sektor brine i to što je postavljanje 5G mreže zabranjeno u Sloveniji, dok su u Srbiji održani brojnih protesti građana.

Zabrinjava, kako navode, i mjesto instalacije na objektu Pošte.

Izvršni direktor Mreže NVO sjevera, Milorad Mitrović, smatra da je uvođenje probne 5G mreze urađeno mimo svih kriterijuma, javnih rasprava, pristanka i znanja građana, čak i bez znanja opštinskih organa na čijoj se teritoriji postavljaju predajnici.

“Svakoga dana smo u prilici da pročitamo ili slušamo o štetnosti izloženosti zračenju sa baznih stanica mobilne telefonije. Antene i mobilne stanice niču po Crnoj Gori kao pečurke poslije kiše, ne samo na brdima nego sve više na stambenim objkektima, pa imamo slučajeve da se antene montiraju i na školama, što je po nama nedopustivo”, rekao je Mitrović.

On se pozvao na rezultate istraživanja italijanskog Instituta Ramacini, koji je objavio rezultate opsežne studije koju su radili i koja je pokazala i dokazala da su životinje, koje su dugo bile izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobilnu telefoniju, oboljele od švanoma – vrste raka.

“Institut ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smiju biti blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebalo da bude vraćanje komunikacija koje se odvijaju posredstvom žice, kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama”, naveo je Mitrović.

Iz civilnog sektora su pozvali nadležne da se što prije uključe u rješavanje ovog problema.

Najčitanije