NaslovnicaMINA BusinessURA: Ostrvo Ada i dio Velike plaže u opasnosti

URA: Ostrvo Ada i dio Velike plaže u opasnosti

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Ostrvo Ada i dio Velike plaže su ugroženi, čime se dovode u opasnost ogromni razvojni resursi Opštine Ulcinj, ali i imovina Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera, saopštili su iz ulcinjskog odbora Građanskog pokreta URA.

“Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za vode i Morsko dobro aktivni su učesnici ubrzanog nestanka Ade Bojane i okolnih plaža na ušću, svojim nestručnim radovima, bez ikakvih studija. Na taj način se dovode u opasnost ogromni razvojni resursi Opštine Ulcinj, ali i imovina HTP Ulcinjska rivijera”, naveli su u saopštenju predstavnici ulcinjske URA-e.

Oni su dodali da su građani Ulcinja navikli da Vlada i Morsko dobro budu nijemi posmatrači raznoraznih devastacija prirodnih resursa.

“Takav je slučaj bio sa Solanom, Valdanosom i Port Milenom, ali i sa ekonomskom diskriminacijom, kao, recimo, sa privatizacionim procesima ili kapitalnim investicijama. No, ovo sada je, ipak, nešto novo”, rekli su iz ulcinjskog odbora Građanskog pokreta URA.

Oni su predstavnike tih institucija pitali da li to što rade rade na osnovu stručnih studija.

„Koliko su do sada koštali radovi koje se izvode, a koji vjerovatno imaju uticaja na nestanak plaža? Zašto se ogromne količine pijeska koje su nagomilane na tom prostoru ne upotrebljavaju za ublažanje ovog procesa? Znate li da se od gomila pijeska devastiraju okolne šume i flora, što je vidljivo golim okom? Da li planirate da rasprodate ovaj pijesak? Da li je do sada prodavan taj pijesak i, ukoliko jeste, koliko”, pitali su iz ulcinjske URA-e.

Oni su kazli da sva ta otvorena pitanja, ali i neodgovornost institucija prema problemu erozije i radova na Bojani, bude sumnju da posao koji vode navedene institucije ozbiljno miriše na korupciju.

“Uostalom, u ovom poslu je već potrošeno preko milion eura, a rezultati su kontraproduktivni i opasno ugrožavaju najvrijedniji resurs Opštine Ulcinj. Ostrvo Ada i dio Velike plaže su unikatni prirodni fenomeni i imaju nemjerljiv ekološki, ekonomski i turistički značaj za Ulcinj i čitavu državu, ali su u velikoj opasnosti, kao nikada ranije”, zaključuje se u saopštenju ulcinjske URA-e.

Najčitanije