fbpx
Naslovnica MINA Business Ubrzati reforme u oblasti poreza i informatičkog društva i medija

Ubrzati reforme u oblasti poreza i informatičkog društva i medija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pregovaračka struktura i sve institucije su odlučne da ubrzaju reforme u oblasti poreza i informatičkog društva i medija, ocijenjeno je na sastancima glavne pregovaračice Zorke Kordić sa šeficama radnih grupa za poglavlja Informatičko društvo i mediji i Porezi.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je cilj puna usklađenost sa evropskim propisima i standardima i priprema crnogorskog društva za punopravno članstvo u EU.

Na sastancima sa šeficama radnih grupa za poglavlja 10. Informatičko društvo i mediji i 16. Porezi, Ružicom Mišković i Biljanom Peranović je razmatrana potreba veće sinergije između različitih poglavlja pravne tekovine EU, naročito imajući u vidu da je digitalna komponenta važan horizontalni preduslov za implementaciju sektorskih politika EU.

Takođe, ova poglavlja su i dio istog klastera, pa je poručeno da ih treba sagledavati iz šire perspektive uticaja na cjelokupan proces pregovora s EU.

Analizirano je i aktuelno stanje u ta dva pregovaračka poglavlja, kao i aktivnosti koje slijede s ciljem ispunjavanja završnih mjerila.

Kada je riječ o pregovaračkom poglavlju 10. Informatičko društvo i mediji, Kordić i Mišković su se saglasile da se radi o jednom od naprednijih poglavlja u pregovaračkom procesu Crne Gore s Evropskom unijom, ali da se, zbog izazova u oblasti audiovizuelne politike, odnosno medija i značajne povezanosti sa poglavljem 23, još nijesu stekli uslovi za zatvaranje poglavlja.

Kordić je kazala da će se obnovljenim članstvom u Radnoj grupe za 10. poglavlje steći uslovi za uspostavljanje dinamičnijeg rada na predstojećim obavezama.

„Kada je riječ o poglavlju 16. Porezi, Crna Gora nastavlja da bilježi napredak u oblasti poreza, kako u zakonodavnom, tako i u pogledu administrativnih kapaciteta i potrebne infrastrukture za primjenu poreskog zakonodavstva i efikasne naplate poreza, kao i kontrole poreskih obveznika“, saglasile su se Kordić i Peranović.

Kordić je pozdravila finalizaciju Mape puta o ispunjenju završnih mjerila za to poglavlje. Ona je sugerisala održavanje konstitutivne sjednice Radne grupe s ciljem sagledavanja planiranih aktivnosti i rokova za njihovu realizaciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Crnoj Gori najveća 14-dnevna incidencija novih slučajeva na 100k stanovnika

Podgorica, (MINA) – U regionu je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na...