fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU ovoj godini realizacija projekata vrijednih 18,5 miliona EUR

U ovoj godini realizacija projekata vrijednih 18,5 miliona EUR

Kotor, (MINA-BUSINESS) – U Opštini Kotor su u ovoj godini planirana ulaganja od 18,5 miliona EUR, od čega je 6,5 miliona predviđeno iz budžeta lokalne samouprave, dok su ostala sredstva obezbijeđena kandidovanjem projekata kroz budžet države.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić je, komentarišući prethodnu godinu kazao da je, s obzirom na okolnosti u kojima su radili i situaciju koju je zatekao, veoma zadovoljan.

„Po meni, najkrupnija stvar koju smo uspjeli da realizujemo u protekloj godini jeste da stabilizujemo finansije u Opštini Kotor. Podsjetiću da je 30. oktobra 2020. godine, kada sam preuzeo funkciju predsjednika, na računu Opštine bilo oko 300 hiljada EUR operativnog novca i gotovo tri miliona obaveza koje su nas očekivale“, rekao je Jokić agenciji CGNews.

Na današnji dan, kako je naveo, dospjele obaveze se isplaćuju redovno, a na računu je preko dva miliona EUR.

Uspješno su stabilizovali finansije i stvorili višak od pet miliona EUR.

Jokić je podsjetio da su u prošloj godini zajedničkim naporima sa Upravom za javne radove uspjeli da završe radove na bazenu u Škaljarima i obezbijede trenažni proces za vaterpoliste Kotora, te na taj način riješili višegodišnje pitanje nedostatka bazena u gradu.

„Uspjeli smo da održimo sve kulturne manifestacije tokom ljeta. Takođe smo finansirali sport i sportske klubove, NVO sektor, dakle sve ono što je neophodno za društveni život grada“ naveo je Jokić.

On je kazao da su prošlu godinu iskoristili za pripremu projekata za koje očekuju da će njihova realizacija krenuti ove godine.

„Prethodna godina je bila godina stabilizacije. Na današnji dan na računu Opštine je preko dva miliona EUR. Planiramo budžet koji smo poslali Skupštini na usvajanje na 19,3 miliona EUR od kojih je 6,5 miliona samo kapitalni budžet“, precizirao je Jokić.

On je zahvalio Vladi i parlamentarnoj većini koja je usvojila budžet države, dodajući da su kao lokalna uprava u dogovoru sa Vladom pravili paralelno kapitalni opštinski budžet i kandidovali projekte za državni kapitalni budžet.

„Sada možemo da kažemo da smo u ovu godinu ušli potpuno spremni za realizaciju najvećih infrastrukturnih projekata. Od strane države je planirano ulaganje od nekih 12 miliona EUR, što znači da će uz još 6,5 miliona planiranih kroz budžet Opštine, u Kotor u ovoj godini biti uloženo 18,5 miliona“, rekao je Jokić.

On je dodao da očekuje da će ova godina biti godina kapitalnih investicija i da će Kotor postati gradilište kada je u pitanju infrastruktura i projekti koji su od velikog značaja za Opštinu.

Jokić je naveo da je planirano da se u Grblju počne sa izgradnjom vodovodne mreže, te da će se jedan njen dio prema Bigovi raditi i u saradnji sa investitorom Bigova Bay.

Takođe je planirana i rekonstrukcija puta kroz Gornji Grbalj a započeće se i sa procedurom za izgradnju dječijeg vrtića.

„Planirano je započinjanje procedure izgradnje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Kotoru, višemilionsko ulaganje u bedeme, započinjanje procedure izgradnje fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Ivo Vizin“ na Prčanju, izgradnja saobraćajnice Ivo Brkanović u Škaljarima, izgradnja saobraćajnice oko školskog centra u Dobroti. Planiramo da Dom kulture u Risnu stavimo na javni poziv, kako bi ga dali u dugogodišnju koncesiju“, rekao je Jokić.

Pored toga postoje i projekti gdje Opština nije direktni investitor, ali svakako pruža podršku. Riječ je o izgradnji novih hotelskih kapaciteta.

„Očekujemo ubrzo početak izgradnje hotela na Urcu kao i početak radova na hotelu Teuta u Risnu. U toku su radovi na poziciji Markovog rta na proširenju hotelskih kapaciteta. To će dovesti do toga da u narednim godinama imamo značajne hotelske kapacitete i da možemo na pravi način da razvijamo naš turizam“, smatra Jokić.

On je dodao da je izgradnja žičare Kotor – Lovćen ipak možda najvažniji projekat, čija realizacija bi trebala da krene ove godine.

“Plan je da već u aprilu imamo polaganje kamena temeljca i početak realizacije ovog projekta. Od momenta započinjanja radova rok za njihov završetak je godinu. Imamo ozbiljnog investitora i ja sam uvjeren da ćemo u maju naredne godine pustiti žičaru u rad”, poručio je Jokić.

Komentarišući aktuelna dešavanja kada je riječ o funkcionisanju vlasti u lokalnoj upravi, Jokić je istakao da što se tiče izvršne vlasti u Opštini Kotor tu nema nikakve krize, već da se, naprotiv, radi u “petoj brzini”.

“Očekujem da ćemo u januaru imati skupštinska zasijedanja na kojima će biti predlozi i budžeta i plana rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora kao i svi drugi bitni dokumenti”, rekao je Jokić.

On je uvjeren da će svi iznaći snage i nastaviti rad u interesu grada te da vanrednih lokalnih izbora neće biti.

Jokić je još jednom ponovio da Kotor ima nevjerovatan potencijal, ali da on može da se razvija i da ide naprijed samo ako cjelokupna zajednica bude radila na tome.

“Razvoj i napredak ovog grada ne može da bude rezultat truda ni pojedinca ni nekolicine. On mora biti posljedica truda svih nas zajedno. Zbog toga pozivam sve, bez obzira na naše razlike koje će ostati, da jedni druge čujemo i pokušamo razumjeti, kako bi zajednički uspjevali da ostvarimo ono što je u interesu grada” zaključio je Jokić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čikago bez plej-ofa

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Čikaga poraženi su od Majamija 112:91 i ostali bez plej-ofa...