fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeU Crnu Goru ulagali investitori iz 82 zemlje

U Crnu Goru ulagali investitori iz 82 zemlje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za šest mjeseci ove godine u Crnu Goru su uložili investitori iz 82 zemlje ukupno neto 227,3 miliona EUR, što je blizu 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Prema preliminarnim podacima, neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 227,3 miliona EUR, što je 48 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine, piše Pobjeda.

Ukupan, bruto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 374,7 miliona EUR, jer se iz zemlje odlilo 147,4 miliona EUR.

Iz CBCG su naveli da je taj odliv 41 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine.

Prošle godini iz Crne Gore odlilo se preko pola milijarde EUR.

Iz CBCG su kazali da je takvo kretanje investicija rezultat povećanja vlasničkih ulaganja, uz istovremeno manji odliv u poređenju sa prošlom godinom.

Ulaganje iz velikog broja zemalja ukazuje, smatraju u CBCG, na visoku regionalnu diversifikovanost priliva SDI.

Na pitanje iz koje zemlje je najviše investirano na šest mjeseci iz CBCG su odgovorili da ključnu poziciju drži Azerbejdžan.

Prema podacima CBCG, slijede Mađarska sa 51,7 miliona EUR, potom Ruska Federacija 34,8 miliona, Holandija 26,4 miliona, Bosna i Hercegovina (BiH) 31 milion, Švajcarska 19 miliona, Ujedinjeni Arapski Emirati 18 miliona, Srbija 15 miliona, Njemačka 12,7 miliona, Turska 12,3 miliona, Hrvatska 10,4 miliona EUR.

U Crnu Goru su uložili i investitori iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Slovenije, Švedske, Ukrajine, Monaka, Malte, Poljske, Luksemburga, Francuske, Italije, Djevičanskih Ostrva, Kosova, Belgije, Austrije, Albanije.

Na pitanje u šta stranci najviše investiraju, iz CBCG su odgovorili da su to vlasnička ulaganja.

“U prvih šest mjeseci ove godine najveći priliv ostvaren je po osnovu vlasničkih ulaganja u iznosu od 245,4 miliona EUR. To čini 65,5 odsto ukupno ostvarenog priliva, što je rast od 6,4 odsto. Najviše, ili 166 miliona EUR investirali su u preduzeća i banke, što je povećanje za 8,7 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine”, precizirali su iz CBCG.

Kako se navodi, investicije u nekretnine iznosile su 79,4 miliona EUR ili 1,9 odsto više nego prošle godine.

“Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 118,8 miliona EUR ili 31,7 odsto ukupnog priliva”, kazali su iz CBCG.

Od 147,4 miliona EUR, koliko se odlilo, najviše je povlačenje novca stranaca koji su bili uložili u Crnu Goru.

“U strukturi ukupnog odliva SDI, povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosila su 84,6 miliona EUR. Odliv po osnovu ulaganja rezidenata, odnosno domaćih građana u inostranstvo bio je 62,8 miliona EUR”, rekli iz CBCG.

Kako se navodi, iz Crne Gore najviše se odlilo u Ujedinjene Arapske Emirate.

“U strukturi ukupnog odliva po zemljama na prvom mjestu se nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati, zatim slijede Srbija, BiH i Ruska Federacija”, pokazuju preliminarni podaci CBCG.

U Evropi, kako je prije par mjeseci objavila kompanija Ernst & Young, po investicijama prednjači Velika Britanija.

Prema studiji kompanije Ernst & Young, prvih deset evropskih država po broju SDI su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španija, Belgija, Poljska, Turska, Holandija, Rusija i Irska.

 

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...