Naslovnica MINA Business Turizam mora biti prioritet i lokomotiva razvoja Crne Gore

Turizam mora biti prioritet i lokomotiva razvoja Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turizam mora biti prioritet i lokomotiva razvoja Crne Gore, ocijenjeno je na tribini Građanske inicijative 21. maj.

Na tribini pod nazivom Osvrt na stanje u turizmu i ekonomske prilike konstatovano je da je potrebno da se kroz turističku djelatnost obezbijedi uravnotežen turistički razvoj na teritoriji cijele države.

Ocijenjeno je i da Crnoj Gori predstoji sanacija turizma i da bi to trebalo da bude dugoročni zadatak u strateškim opredijeljenjima.

Član Savjeta Građanske inicijative 21. maj, Rade Ratković, rekao je da je prema Indeksu konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma iz 2019. godine Crna Gora rangirana kao 67. zemlja od ukupno 140.

„Naša ocjena je bila 3,9 ili četiri odsto, a maksimalna je sedam odsto. Napredak u odnosu na 2017. godinu je da smo se popeli za pet mjesta. Što se tiče kolektivnog smještaja, zemlje Zapadne Evrope 2019. godine su učestvovale sa 35 odsto u ukupnom turističkom prometu. To je jako značajno, ali nije dovoljno. Trebalo bi da bude 50 odsto. Rusija je učestvovala sa 15, a Srbija sa 12 odsto“, rekao je Ratković, prenosi PR Centar.

On smatra da u Crnoj Gori predstoji sanacija turizma i da bi to trebalo da bude dugoročni zadatak u strateškim opredijeljenjima.

„Prosječne plate u turizmu su najniže od svih privrednih grana u Crnoj Gori. Motivacija je loša, a ona je loša zbog naših ranijih loših tržišnih pozicija i malih prihoda“, tvrdi Ratković.

Trenutno, kako je rekao, nema evidencije kreveta ni noćenja u komplementarnom smještaju.

„Za prvih pet mjeseci, u odnosu na 2019. godinu, smo ostvarili 31,26 odsto“, kazao je Ratković.

On je ocijenio da se tokom ove sezone potrebno maksimalno posvetiti gostima, dobrom servisu, održavanju komunalne čistoće i posebno zdravstvenom sistemu.

„Treba da sprovodimo sve mjere prevencije i da završimo zadatak vakcinacije. Treba da donesemo plan pripeme turističke sezone za narednu godinu, akcioni plan nastupa na prioritetnim ino tržištima i plan oporavka turizma do 2025“, naveo je Ratković.

Član Savjeta Građanske inicijative 21. maj, Dragan Ivančević, saopštio je da turizam mora biti prioritet i lokomotiva razvoja Crne Gore i obezbijediti ono što je najveći patriotizam, a to je da se kroz turističku djelatnost obezbijedi uravnotežen turistički razvoj na teritoriji cijele države.

„Pred nama može da bude dobra ekonomska turistička budućnost. Turizam mora da napravi dvije važne patriotske vrijednosti kada je u pitanju Crna Gora, a to je da kroz turističku djelatnost zapošljavamo naše i da trošimo naše. Ništa se nije uradilo na stvaranju kadra u turizmu i ugostiteljstvu”, tvrdi Ivančević.

On smatra da se mora stvoriti bolja i adekvatnija kadrovska struktura u turizmu i ugostiteljstvu, gdje će mladi prepoznati kreativnu djelatnost i shvatiti da u svojoj zemlji mogu da obezbijede dobru egzistenciju.

Ivančević je rekao da će se u Građanskoj inicijativi 21. maj zalagati da svaka buduća vlada i vlast u Crnoj Gori pozicionira turizam adekvatno onim efektima koje treba da donese zemlji.

To znači da turizam ima svoj posebni resor i da pokreće sve djelatnosti koje su u drugim resorima, a koje su važne za razvoj zemlje i za najbolju moguću valorizaciju svih potencijala.

Ivančević smatra da je potrebno mnogo ozbiljnije uhvatiti se u koštac sa sivom ekonomijom.

„U ovom stanju turističke djelatnosti u Crnoj Gori možemo slobodno reći da se siva ekonomija ponovo vraća na velika vrata. Ponovo u turizmu Crne Gore imamo stihiju, uličnu prodaju robe i usluga i vašarišne oblike ponude, što nas jako diskredituje iz onog posla koji sada radimo, a to je ugovaranje kapaciteta za organizovani turizam prije svega na zapadno-evropsko vrlo probirljivo turističko tržište“, objasnio je Ivančević.

Upravljanje turizmom je, kako smatra, skoro nikakvo.

„Moramo vrlo brzo pokazati turističkoj Evropi da smo spremni da se borimo za dio tog turističkog kolača za narednu godinu“, rekao je Ivančević.

Ekonomista i građanski aktivista, Andrej Nedović, kazao je da ministri u Vladi nijesu eksperti i da nije toliko važno što je premijer otišao da se susretne sa premijerom Velike Britanije, već je za građane bitno da se država razvija u pravom smjeru, kako ekonomski, društveno, tako i socijalno.

„Danas imamo eksperte u ministarstvima koji nemaju dana radnog iskustva kada su u pitanju privatni biznisi. Predlažem apostolima da podnesu ostavke, da otvore biznise u Crnoj Gori i radna mjesta za građana Crne Gore i oni će im biti zahvalni“, rekao je Nedović.

On smatra da su primorski gradovi opterećeni što se tiče turizma i da su potrebna ulaganja u sjever.

„Turistička sezona u Crnoj Gori traje od juna do avgusta i potrebno je ulaganje u konferencijski, filmski turizam. Crna Gora mora da se okrene zapadnom tržištu. Gosti iz Njemačke i Velike Britanije u Crnoj Gori čine manje od pet odsto od ukupnog broja turista, dok Hrvatska ima u ukupnom procentu 25 odsto samo gostiju iz Njemačke“, rekao je Nedović.

U turizmu, odnosno ekonomiji, kako je poručio, postoje tri glavna izazova – sezonalnost, dominantnost primorskog turizma i privlačenje zapadnih turista.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije