fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelekom prvi u Crnoj Gori uspješno testirao 5G mrežu

Telekom prvi u Crnoj Gori uspješno testirao 5G mrežu

Bijelo Polje, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom pustio je u testni rad 5G mrežu u Bijelom Polju i Beranama, čime su stvoreni realni preduslovi za komercijalno puštanje u rad 5G servisa širom Crne Gore.

Telekom je tako postao prvi telekomunikacioni operator u Crnoj Gori koji je uspješno testirao 5G mrežu na više lokacija u Crnoj Gori u realnim uslovima, odnosno na srednjem frekvencijskom spektru, koji je u ovom trenutku dostupan korisnicima, prenosi PR Centar.

foto: PR Centar

Rukovodilac za pristupnu mrežu u Crnogorskom Telekomu, Predrag Stanišić, kazao je da mu je drago što ima čast da objavi da je kompanija uspješno završila testiranje potpuno nove tehnologije – 5G, koja će napraviti revoluciju na tržištu telekomunikacija.

„Kroz razvoj elektronskih komunikacija pružamo podršku društvenom i ekonomskom napretku Crne Gore. S pravom možemo reći da smo opravdali titulu lidera na telekomunikacionom tržištu. Namjerno smo odabrali sjever želeći da podstaknemo razvoj ovog regiona, nestavljajući u prvi plan ekonomsku isplativost investicije“, rekao je Stanišić.

foto: PR Centar

On je naveo da je projekat realizovan oslanjajući se prvenstveno na sopstevene resurse.

Stanišić se zahvalio kompletnom timu Telekoma i podsjetio na veliku podršku koja je stigla od kolega iz Deutsche Telekom grupe i dugogodišnjeg partnera Eriksona.

„Sve aktivnosti su sprovedene u koordinaciji sa releventnim državnim institucijama, poštujući zakonske okvire, prvenstveno mislim na Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i Elektrotehnički fakultet Crne Gore“, dodao je Stanišić.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, kazala je da je ta kompanija operator koji ima najveći udio u Crnoj Gori u razmjeni podataka putem mobilnog interneta, kao i da je njena mobilna mreža najbrža po mnogim istraživanjima.

foto: PR Centar

„Ali, za nas nikad nije dosta. Želimo da naši korisnici budu zaista zadovoljni zbog toga što smo im pružili i zato smo odlučni da svaki put uvodimo nove tehnologije i razvijamo iskustvo i dostupnost usluga. Ostajemo privrženi korisnicima i to ćemo slijediti“, poručila je Cibulskaja.

Kako je ranije saopšteno iz kompanije, Telekom proaktivno radi na tome da korisnicima omogući pristup 5G mreži, većim brzinama i superiornom korisničkom iskustvu i prije nego što se stvore uslovi za implementaciju 5G mreže u cijeloj zemlji i u punom kapacitetu.

Crna Gora i dalje čeka na stvaranje regulatornih i tehničkih uslova za implementaciju 5G mreže na nivou države, kada će se kroz aukciju spektra operatorima na raspolaganje staviti 3,5 giga hercane (GHz) frekvencije.

Najčitanije