fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStojanović: Bonusi za Todorovića problematični

Stojanović: Bonusi za Todorovića problematični

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bonusi ugovoreni za izvršnog direktora ToMontenegra, Predraga Todorovića, problematični su, jer nijesu vezani za profit kompanije, već za broj prevezenih putnika, ocijenio je zamjenik komercijalnog direktora Montenegro Airlinesa (MA) do 2013. godine, Vuk Stojanović.

“Ukoliko Todorović smatra da je opravdano da dobije bonus i u slučaju da nema ni deset putnika u avionu, onda je to ili ozbiljan manjak znanja o vazduhoplovstvu ili krajnja drskost. Ako bonus nije povezan sa finansijskim rezultatom, već sa brojem prevezenih putnika, polazna tačka je trebalo biti koliko se putnika može prevesti sa dva aviona za jednu godinu”, rekao je Stojanović Pobjedi.

On smatra da je neprihvatljivo da se za 20 hiljada putnika dodjeljuje bonus direktoru ako znamo da je MA u prošloj godini, kada su tokom najvećeg dijela ljetnje sezone avioni bili prizemljeni, prevezao 150 hiljada putnika.

“Uzmemo li u obzir najavljeni saobraćaj, brojke govore da će direktoru biti obezbijeđen bonus i uz popunjenost putničke kabine od 6,2 odsto, što je presedan u avio biznisu”, naveo je Stojanović.

Spram onoga što je najavljeno, prema njegovim riječima, sigurno će se obavljati tri dnevne rotacije prema Beogradu i po tri sedmično ka Ljubljani, Frankfurtu i Banjaluci.

“Samo to garantuje 230 letova mjesečno, od čega 180 na liniji za Beograd i ostatak prema preostale tri destinacije. Na mjesečnom nivou kompanija u ponudi ima 26,68 hiljada sjedišta ili 320,16 hiljada godišnje. Prvi nivo bonusa od deset hiljada EUR ostvaruje se sa 20 hiljada i jednim putnikom, što je pomenutih 6,2 odsto ponuđenih sjedišta ili sedam putnika po letu”, kazao je Stojanović.

Sljedeći nivo bonusa od 20 hiljada EUR ostvaruje se sa prosječnom popunjenošću kabine od 15,6 odsto ili 18 putnika po letu, dok je za treći nivo ili 30 hiljada EUR potrebna popunjenost od 31 odsto ili 36 putnika po letu.

Kada je riječ o otpremnini, Stojanović kaže da je ona najunosniji dio Todorovićevog ugovora, te da je 100 hiljada EUR luksuz i za razvijene evropske zemlje.

Hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric smatra da je zarada Todorovića niska, zbog čega je iznenađen što radi za tako malo novca.

Šćuric je na regionalnom avio-portalu ZAMAaero objavio da je plata Todorovića deset puta viša od prosječne u Crnoj Gori, ali da je ipak niska.

“Iskreno samo malo bode oči cijena stana koja je za crnogorske pojmove pretjerana. No, ukupno brojke i nijesu baš neke, jer je 64,8 hiljada EUR godišnje niska plata. Najbolje plaćeni manadžeri u evropskim vazduhoplovnim kompanijama imaju od 2,5 do 3,5 miliona EUR godišnje plate”, saopštio je Šćuric.

On je dodao da menadžeri u manjim kompanijama, do 30 aviona, imaju godišnje plate od pola do milion EUR. Menadžeri u najmanjim kompanijama, kakva je Air Montenegro dobijaju 200 hiljada do 500 hiljada EUR godišnje.

“I tu je plata Todorovića istinski niska”, ocijenio je Šćuric.

On je rekao da je Todorović bio dobro plaćen na prethodnom radnom mjestu u Francuskoj, zbog čega se pita zašto bi ,,otišao na neko bezvezno radno mjesto u Crnoj Gori, za manje novca“.

“Ni bonusi nijesu upitni, oni su realni. Ovaj problem crnogorska javnost ima već godinama i nikako da shvati da neće dobiti dobar menadžment, ako će ga plaćati toliko malo”, poručio je Šćuric.

On je podsjetio da je bivši direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić, imao mjesečnu zaradu od dvije hiljade EUR.

“Za taj novac niko neće doći na to radno mjesto. Najizgledniji kandidat za to mjesto Tonči Peović mi je rekao da nema šanse da on preuzme vođenje Aerodroma za tako mali novac, jer je to bitno manje nego što ima sada na Aerodromu Brač. U tom kontekstu iskreno sam iznenađen da Todorović radi za tako malo novca. Očekivao sam bitno više”, poručio je Šćuric.

U petak je za novog izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore izabran Goran Jandreoski, koji je ranije bio direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo u Makedoniji, kao i na rukovodećim pozicijama na aerodromu u Skoplju.

Todorović je za TV Prva, odgovarajući na pitanje kako opravdava ugovorene bonuse i otpremnine, saopštio da je to pozicija koja nosi ogromnu dozu odgovornosti.

“Potrebna su znanja i vještine i to je jedna od najodgovornijih funkcija što se tiče državnih kompanija. Drugo, ja sam u sve ušao potpuno neplanirano, iz nekog sistema gdje sam bio deset, 11 godina i gdje sam imao visok nivo svojih troškova, koji nijesu mogli da nestanu preko noći”, kazao je Todorović, dodajući da država procjenjuje ima li jedan takav angažman smisla ili ne.

Najčitanije