fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠtediše IBM i Atlas banke već podigle 95 miliona EUR

Štediše IBM i Atlas banke već podigle 95 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za zaštitu depozita (FZD) isplatio je ukupno 95,41 milion EUR garantovanih depozita štedišama Atlas i Invest banke Montenegro IBM u stečaju.

Direktor Fonda Predrag Marković saopštio je Dnevnim novinama da su od tog iznosa klijenti Atlas banke podigli više od 75 miliona EUR, a IBM-a 20,28 miliona EUR.

“Za Atlas banku je isplaćeno 75,13 miliona, što čini 84,2 odsto ukupne obaveze po osnovu garantovanih depozita. Od ukupno 93,69 hiljada deponenata, garantovani depozit isplaćen je za njih 9,55 hiljada. Za IBM je isplaćeno 20,28 miliona ili 91,2 odsto ukupne obaveze. Garantovani depozit je, od ukupno 2,96 hiljada deponenata, isplaćen za njih 835”, precizirao je Marković.

Centralna banka (CBCG) uvela je stečaj u IBM 4. januara ove godine, a u Atlas banku 5. aprila.

Razlog za stečaj u IBM je, kako je utvrdila privremena uprava banke, negativno finansijsko stanje, koeficijent solventnosti niži od jedne četvrtine propisanog nivoa, kao i obaveze banke koje su veće od njene imovine.

Savjet CBCG uveo je stečaj u Atlas nakon dvije neuspjele dokapitalizacije, a utvrđene su i skrivene namjere koje se odnose na nerealno visoku procjenu imovine.

Marković je kazao je da veliki broj depozita u IBM i Atlas banci čini ušteđevina manja od jednog EUR.

“U Atlas banci depozita manjih od jednog eura imaju 46,83 hiljade deponenta, od čega 12,93 hiljade depozita manjih od pet centi. Ovdje se očigledno radi o evidencijama, odnosno o računima koji su davno otvoreni i na njima nema prometa”, naveo je Marković i dodao da je Fond, vodeći se Zakonom o zaštiti potrošača, na spisak za isplatu uvrstio i deponente sa malom ušteđevinom.

On je objasnio da evropski standardi propisuju da se ne isplaćuju depoziti manji od troškova isplate i na kojima u posljednjih 12 mjeseci nije bilo promjena.

“Rukovodeći se Zakonom o zaštiti potrošača, sve ove deponente uvrstili smo u spisak deponenata koji imaju pravo na isplatu garantovanog depozita. Jedan broj njih već je preuzeo garanovani depozit”, kazao je Marković.

FZD, kako je kazao Marković, trenutno raspolaže sa oko 53 miliona EUR. Prema njegovim riječima, to je dovoljno u slučaju nastanka stečaja u dvije male banke.

“Fond je po osnovu refundacije sredstava isplaćenih u postupku isplate garantovanih depozita već dobio 14,5 miliona EUR iz stečajne mase IBM, kao i 18,3 miliona EUR iz stečajne mase Atlas banke”, saopštio je Marković.

Novi Zakon o zaštiti depozita, kojim će se limit garantovanog depozita pomjeriti sa 50 hiljada EUR na 100 hiljada EUR, prema riječima direktora Fonda usvojiće se do kraja godine.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...