fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStabilno poslovanje uz rekordnu dobit

Stabilno poslovanje uz rekordnu dobit

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rudnik uglja Pljevlja (RUP) stabilno je poslovao u prošloj godini uz rekordnu dobit, saopštio je njegov izvršni direktor, Slavoljub Popadić i dodao da će aktuelna situacija sa koronavirusom ove godine uticati na smanjenje obima investicija.

„Prošlu godinu obilježilo je stabilno poslovanje praćeno rekordnom proizvodnjom otkrivke, što je doprinijelo stabilnoj i sigurnoj isporuci uglja našim strateškim partnerima, prije svega Elektroprivrede (EPCG), kao i partnerima na tržištu široke potrošnje“, rekao je Popadić za list Elektroprivrede.

On je kazao da je tokom prošle godine kompanija isporučila ukupno 1,56 miliona tona uglja, dok je najvećem kupcu Termoelektrane (TE) Pljevlja isporučeno 1,42 miliona tona.

„Rezultati na otkrivci su bili 14 odsto bolji od plana za prošlu godinu, a čak 32 odsto bolji od rezultata u istom periodu 2018. godine. Ukupno smo realizovali 7,5 miliona metara kubnih čvrste mase otkrivke i ovo su rekordni rezultati u dosadašnjem poslovanju Rudnika“, precizirao je Popadić.

Kompanija je, kako je naveo, u zadnje četiri godine uspjela da tri puta popravi rezultate na tržištu široke potrošnje i dostigne preko 141 hiljadu tona na kraju prošle godine.

„To je za Rudnik jako važno i znači dodatni prihod vrijedan preko šest miliona EUR“, dodao je Popadić.

Prema preliminarnim finansijskim rezultatima, Rudnik je u prošloj godini ostvario dobit od 9,5 miliona EUR, što je 45 odsto bolje nego u 2018. godini, i što je još jedan od rekorda u 67 godina poslovanja Rudnika.

Popadić je, govoreći o proizvodnji uglja u ovoj godini, kazao da je ona planirana u količini od 1,6 miliona tona, tačnije za potrebe TE Pljevlja 1,46 miliona tona, a za potrebe široke i industrijske potrošnje 142 hiljade tona uglja.

Za ovu godinu planirana je eksploatacija otkrivke u količini od 7,1 milion kubnih metara.

„Svih ovih rezultata i rekorda ne bi bilo bez realizovanih investicija u zadnjih par godina“, smatra Popadić.

Rudnik je, kako je naveo, ulaskom u EPCG grupu dobio dugo željenu finansijsku i proizvodnu stabilnost i odvažno ušao u nabavku nove mehanizacije i izgradnju ključnih objekata.

„Nesporno je da se svaki uloženi euro vratio kroz povećanje proizvodnih i finansijskih rezultata.
Novonabavljeni bageri i damperi su direktno doprinijeli povećanju obima realizovane otkrivke, preseljenje DTO sistema je direktno uticalo na smanjenje troškova proizvodnje, a izgradnja nove, moderne hale za održavanje, na veću raspoloživost rudarske mehanizacije“, kazao je Popadić.

On je rekao da je RUP uveo novi informacioni sistem (ERP) i završio adaptaciju Upravne zgrade, Doma rudara i Kluba penzionera. U zadnje dvije godine je ukupno investirano oko 16,6 miliona EUR.

„U ovoj godini smo imali ambiciju da završimo započete investicije i uđemo u nove, u ukupnom iznosu od oko 19 miliona EUR“, dodao je Popadić.

Aktuelna situacija sa koronavirusom će, kako je ocijenio, uticati na smanjenje obima investicija.

„Uradili smo tri modela, u rasponu od minimalnih tri pa do projektovanih 19 miliona EUR. Vidjećemo koji će model biti moguće realizovati, zavisno od priliva finansijskih sredstava“, saopštio je Popadić.

On je rekao da je budućnost RUP-a u cjelosti vezana za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja i njenu dalju raspoloživost u tehničkom i normativnom smislu.

Računajući da će TE Pljevlja raditi stabilno do perioda ekološke rekonstrukcije i poslije njega, u RUP-u su razvijeni modeli dugogodišnjeg plana proizvodnje i investicija.

„Na tom fonu je urađen i revidovan Dopunski rudarski projekat (DRP) za narednih pet godina. Projekat i prateće kalkulacije su pokazali da će proizvodnja RUP u narednom periodu biti stabilna i isplativa“, rekao je Popadić.

Prema njegovim riječima, dva ključna momenta u projekcijama za narednih pet godina su priprema terena za vraćanje rijeke Ćehotine na trasu prirodnog korita i otvaranje novog kopa koji će raditi paralelno sa kopom Potrlica.

„Posebno je osjetljivo pitanje vraćanja Ćehotine u staro korito, i projekcije koje kažu da RUP u narednih pet godina mora intenzivno raditi na otkrivci sa preko sedam miliona kubnih metara godišnje, kako bi podloga za rijeku bila pravovremeno spremna“, kazao je Popadić.

RUP, kako je naveo, u ovom trenutku dobro stoji sa dinamikom eksploatacije i za očekivati je da tako bude i u narednom periodu.

„Aktivnosti na smanjenju troškova proizvodnje se sprovode željenom dinamikom, što se najbolje može vidjeti po postignutim razultatima na kraju svake godine, odnosno po rastu ostvarene dobiti pri istim ili smanjenim prihodima“, zaključio je Popadić.

Najčitanije