fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSrzentić: Tehnolozi i inovatori iz Njujorka spremni da pomognu Crnoj Gori

Srzentić: Tehnolozi i inovatori iz Njujorka spremni da pomognu Crnoj Gori

Podgorica, (MINA – BUSINESS) – Mnogi tehnolozi i inovatori iz Njujorka spremni su da pomognu u daljem digitalnom razvoju Crne Gore, saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Kako je saopšteno iz tog Ministarstva, Srzentić se tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama sastala sa izvršnim direktorom za tehnologiju grada Njujorka John Paul Farmer-om, kao i sa zamjenicom izvršnog direktora za digitalne servise Katherine Benjamin.

“Udružujemo snage i uspostavljamo partnerstvo sa Njujorkom na polju tehnologija i digitalnih servisa. Mnogi tehnolozi i inovatori iz Njujorka spremni su da nam se pridruže na nekim projektima i pomognu u daljem digitalnom razvoju Crne Gore”, navela je Srzentić.

Ona je navela da su Farmer i Benjamin pokazali volju da se saradnja formalizuje, kao i da postanu partneri u građenju kapaciteta Kancelarije za digitalne servise, pokretanju programa Digitalne Akademije i ekspanziji programa Saradnika u inovacijama.

“Pored dijeljenja znanja, dobrih praksi i ekspertize, naši timovi će međusobno sarađivati, gdje vidimo veliki potencijal u daljem usavršavanju naših službenika” napisala je Srzentić na svom Tviter /Twitter/ nalogu.

Iz Ministarstva su naveli da je Farmer radio kao viši savjetnik za inovacije u Bijeloj kući, gdje je pokrenuo i vodio program Saradnika u inovacijama.

Cilj programa je, kako su pojasnili, privlačenje vrhunskih tehnologa i inovatora iz privatnog sektora da svoje znanje dijele i primjenjuju u Vladi, blisko sarađujući sa javnim službenicima.

Oni su dodali da je, po uzoru na taj program, pokrenut program Saradnika u inovacijama u crnogorskom Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija.

“U narednom periodu, kroz saradnju sa ICT zajednicom, privatnim i civilnim sektorom nastojaćemo da iskoristimo sve poluge u Vladi za izgradnju boljih tehnologija, i za pružanje kvalitetnijih usluga našim građanima”, navela je Srzentić.

Ona je kazala da, osim tehnologije i servisa, Ministarstvo želi da unaprijedi kapacitete na polju istraživanja, analitike, kvalitetne isporuke servisa, pametne kontrole IT troškova.

“U tome će nam iskustvo tehnološkog tima i njihovih lidera iz Njujorka biti itekako važno”, kazala je Srzentić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije